Hopp til innhold

Finner klimasvar i keiserlige skrifter

Hver eneste dag i 1500 år har keiserlige embetsmen, ført sirlig notater om vær og temperatur. Nå er protokollene gull verdt for klimaforskere.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Hujun Wang

Professor Hujun Wang

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Når forskere skal finne ut om dagens klima er i endring, trenger de kunnskap om været som har vært i tidligere tider. De fleste land i verden har ført regnskap med vær og temperatur i de siste hundre år, men hundre år er en kort periode i historisk forstand. Derfor er Kinas keiserlige protokoller gull verdt for klimaforskere.

 

Fyldig dokumentasjon

Helt siden år 500 har keiserlige embetsmen, med sirlige kinsiske skrifttegn, notert ned sine meteorologiske observasjoner. Værprotokollene ble ført på keiserens befaling og etter fastlagte standarder. Dette skjedde ikke bare i Beijing eller Xi’an, men i hver eneste kommune i landet.

- Den gang var det kanskje 1000 kommuner i Kina, så vi har mange, mange dokumenter, sier professor Hujun Wang ved Chinese Academy of Sciences.

 

Kartla katastrofer

Han forklarer at keiserne allerede den gang så behovet av å kartlegge vær og klimaforhold.

- Kina er et land som alltid har hatt et variabelt klima, og en stor del av befolkningen har vært jordbrukere. De har vært ekstra sårbare når naturkatastrofer har rammet, sier han.

Nå til dags kan de nitidige nedtegnelsene om nedbør, temperatur og naturkatastrofer hjelpe klimaforskerne til å forstå hvordan vær og klima er blitt endret gjennom historien, og de kan dermed også fastslå hvor ekstremt dagens klima er.

HØR: Meteorologi for 1500 år siden

 

 

Innsjø ved Shanghai

Kveldsstemning ved innsjø ikke langt fra storbyen Shanghai

Foto: Ivar Grydeland / NRK