NRK Meny
Normal

Microsoft kjøper Skype for 46,4 milliarder kroner

Kom Facebook og Google i forkjøpet - gjennomfører firmaets største oppkjøp noensinne.

Ebay Skype

Skype har et stort navn, men har foreløpig vært lite lønnsomt. Nå spørs det om Microsoft klarer å snu trenden.

Foto: Paul Sakuma / AP

Microsoft melder i dag at har gjort en avtale om å kjøpe opp nett-telefoneringspionéren Skype.

– Skype er en fenomenal tjeneste som er elska av millioner av mennesker verden rundt, sier Microsoft-sjef Steve Ballmer i en pressemelding.

Google og Facebook også interessert

Den totale verdien på avtalen skal ligge på rundt 47 milliarder kroner ($8,5 milliarder). Dette inkluderer også Skypes gjeld, som ifølge Guardian skal være på 3,7 milliarder kroner ($686 milliioner).

Avtalen fører til det dyreste oppkjøpet i Microsofts 36 år lange historie.

Microsoft skal ikke ha vært de eneste som har lekt med tanken om å sikre seg Skype. Guardian skriver at Skype-sjef Tony Bates tidligere har jobba med å selge firmaet til både Google og Facebook.

Sliter på nett

Det er fortsatt Windows og Office som står for størstedelen av Microsofts profitt. Ifølge Wall Street Journal er investorene bekymra for om firmaet er i stand til å sikre fortsatt vekst på disse områdene.

Microsoft-sjef Steve Ballmer skal ha lyst til å gjøre Microsoft konkurransedyktige på nett, og ikke bare når det gjelder operativsystemer og programvare som Office-pakken.

De siste åra har nettsatsinga gått heller dårlig. Nettavdelinga, som inkluderer søkemotoren Bing, har tapt nesten 50 milliarder kroner de siste seks åra, og har ikke tjent penger siden 2005.

Satser på mobiltelefoner

Microsoft tilbyr allerede Office-programmet Lync, som kombinerer epost, direktemeldinger og nett-telefoni. Denne tjenesten tror WSJ kan få en oppsving ved at den kombineres med Skype.

I tillegg spår WSJ at Skype kan komme til å spille en rolle i Microsofts kamp for å få ordentlig fotfeste på mobiltelefonmarkedet.

I fjor lanserte firmaet mobiloperativsystemet Window Phone 7, som på tross av gode kritikker ikke har blitt noen voldsom kommersiell suksess.

Å integrere Skype inn mot systemet vil kunne gi brukerne muligheten til å bruke mobiltelefonene sine til å ringe billig over nett, på samme måte som man kan med applikasjonen Viber.

– Sammen vil vi skape framtida innenfor sanntidskommunikasjon så folk enkelt kan holde kontakten med familie, venner, klienter og kollegaer verden over.

Lite lønnsomt

Analytikere Guardian har vært i kontakt med har i utgangspunktet virka positive til Microsofts grep for å ta opp kampen på nett. En ting de fleste derimot har stussa på er prisen.

Skype har nemlig, på tross av et stort navn, aldri vært særlig lønnsomt. For de 663 millioner brukerne er de fleste tjenestene gratis, og i 2010 tapte Skype rundt 42 millioner kroner. I følge Guardian er det lite som tyder på at dette vil snu.

I 2005 kjøpte eBay Skype for 14 milliarder kroner. To år senere skrev de ned Skypes verdi til 7,5 milliarder kroner, og solgte unna 70%. Nå er det en investorgruppe leda av Silver Lake og Andreessen Horowitz som eier størstedelen av Skype.

Hverken Microsoft eller Skype har uttalt seg om saken.