Kjapp fødsel for truet sel

For første gang har forskere klart å dokumentere fødselen til den utrydningstruede munkeselen.

Munkesel ved Paravas
Foto: MOm/V.Paravas / MOm/V.Paravas

Det tar mindre enn ett minutt for munkeselen å føde en selunge. Det har forskere nå funnet ut.

Fram til nå har man visst svært lite om den utrydningstruede selarten, men nå har en gruppe forskere klart å avsløre de mest intime detaljene fra selens liv gjennom infrarøde kamera i en hule på øya Kimolos i Egeerhavet.

SE: Film av selfødselen på nett

Filmer i mørket

Munkeselen søker nemlig inn i huler på kysten når den skal føde, og ifølge biologen Alexander Karamanlidis er de helt avhengige av å få være i fred der inne i flere dager rundt fødselen. De nyfødte ungene er nemlig små og sårbare og trenger noen dager på fast grunn før de er sterke nok til å dra til havs.   

De infrarøde kameraene har derfor vært svært viktige for forskerne. De tar klare bilder selv i stummende mørke. Bildene blir så overført via satellitt, og forskerne kan sitte milevis unna og følge selenes liv via internett.  

- Slik kan vi se det som skjer uten å forstyrre selene, sier Karamanlidis.

Truet av turisme

Den lette fødselen til tross, Middelhavets munkesel står i stor fare for å bli utryddet. I dag finnes bare mellom 250 og 300 dyr igjen i dette området, og det er turistnæringen som er artens største fiende.

- Det blir færre og færre steder der munkeselen kan være uforstyrret av mennesker. Før kunne de kanskje finne ti uforstyrrede huler i et område, men nå kan det være plassert et digert hotell midt i området eller kanskje går store kommersielle båtruter forbi slik at selene ikke lenger klarer å komme seg til hulene sine, sier Karamanlidis.

Han mener forskningen de nå gjør er svært viktig for å lære mer om arten slik at de i neste omgang kan gi selene den beskyttelsen de trenger for å overleve.

HØR: Innslag fra Verdt å vite om munkeselen i Egeerhavet

Munkesel fra Middelhavet
Foto: Wikipedia / Giovanni Dall