Hopp til innhold

Kinesiske myndigheter åpner «klagemur» på nettet

Kommunistregimet lanserer eget klageforum for misfornøyde kinesere.

Kinesere foran datamaskiner

Kina har flest internettbrukere i verden, men mange nettsider blit utsatt for sensur.

Foto: AP

President Hu

Kinas president Hu Jintao har styrt landet siden 2003. President Obama og mange andre statsledere har kritisert Kinas internettpolitikk, som innebærer utstrakt bruk av sensur.

Foto: Reuters

I det som må sies å være en uventet gest, har kinesiske myndigheter lansert en egen nettside hvor folk kan legge igjen klager til landets lederskap.

Det melder Dagens Nyheter på sine nettsider.

16 000 klager

Nettportalen, som ble lansert i det stille i forrige uke, har fått navnet «Direktelinje til Zhongnanhai» etter navnet på bygningen som huser regjeringen i Beijing.

Siden tilhører nettversjonen av People's Daily , som er det offisielle talerøret til kommunistregimet.

Etter at nettsiden ble lansert, har mer enn 16 0000 klager blitt lagt igjen, melder Global Times .

Skyhøye boligpriser synes å være det mest populære temaet, men folk har også uttrykt misnøye med regjerningens manglende evne til å håndtere sosiale problemer.

Og stikk i strid med det kinesiske regimets vane for å drive streng nettsensur, har de negative kommentarene blitt stående.

PR-stunt?

Ikke alle er udelt positive til det som ved første øyekast ser ut som et forsøk på større åpenhet fra Beijings side.

– Det hadde vært fint å vite hvordan disse meldingene skal bli viderformidlet til våre ledere, og hvor mange problemer som faktisk blir løst til slutt, kommenterer Yu Guoming, forsker i medievitenskap ved Renmin Universitetet i Beijing, til Global Times.

På nettstedet finnes det nemlig ingen informasjon om hvordan alle klagene skal videreformidles til Kinas toppledere.

«Klagesiden» tjener likevel en funksjon, hevder Lin Zhe, professor i antikorrupsjon ved Central Party School of the Communist Party of China.

– Diskusjonsforumet har blitt en plattform for sosial bevissthet og oppmuntrer brukerne til å diskutere politikk, sier Zhe til Global Times.