NRK Meny
Normal

Kavliprisene utdelt

De aller første Kavliprisene ble tirsdag delt ut i Konserthuset i Oslo. Det er den styrtrike norskamerikaneren Fred Kavli som har bestemt at størstedelen av formuen hans skal komme vitenskapen til gode.

Kavlipris

Fred Kavli har opprettet professorater og forskningsinstitusjoner og for tre år siden kom beskjeden om at det fra 2008, og hvert annet år framover, skal deles ut tre Kavli-priser, hver på en million dollar, i henholdvis, nanovitenskap, nevrovitenskap og astrofysikk.

Fred Kavli
Foto: NRK

Litt nobelprisaktig?

Fred Kavli har også blitt kalt vår tids Alfred Nobel. Han sier selv at disse prisene er såpass, skal vi si, spesifikke, at han håper de ikke oppfattes som konkurrenter, men som et supplement. Det er norske Vitenskapsakademi som har fått æren av å administrere og da også foreta utdelingen av disse prisene.

Hør Verdt å vite om Kavliprisen 9 sept 2008

Nanovitenskap

Dette er kunnskapen om de aller, aller minste maskinene, eller materialene der byggesteinene har nanometerstørrelse. En nanometer en milliarddel av en meter, eller da en milliondel av en millimeter. Og det tilsvarer omtrent lengden av ti atomer lagt etter hverandre.

Prisen er delt mellom Louis E. Brus fra Columbia-universitetet som fikk sin halvdel for å ha utviklet en veldig spesiell måte å skreddersy vannoppløslige nanopartikler på og Sumio Iijima fra Meijo-universitetet i Japan. Sistnevnte fikk prisen for sin beskrivelse av de supersterke karbonnanorørene.

Nevrovitenskap

Prisen deles mellomto amerikanere og en svenske. Amerikaneren Pasko Rakic fra Yale-universitetet i USA fikk sin tredel for å ha forklart hvordan nevronene, nervecellene i fosterhjernen organiserer seg. At de havner på riktig sted til riktig tid og, ikke minst, lager de riktige forbindelsene.

Thomas Jessell, fikk sin pris for å ha påvist de kjemiske signalene som gjør at tidlige stamceller utvikler seg til komplekse koblinger av nerveceller.

Sten Grillner fra Karolinska Intituttet i Stockholm som har funnet ut hvordan rytmisk bevegelse styres. En kunnskap som muligens kan hjelpe folk opp av rullestolen.

Astrofysikk

Prisen deles mellom Maarten Schmidt fra California Institute of Technology og Donald Lyndon-Bell fra Cambridge-universitetet. De to får prisen for å ha utvidet vår forståelse av kvasarer.