NRK Meny
Normal

Katter slår hunder i evolusjonskrigen

De har gjennom millioner av år slåss som hund og katt. Nå har forskere kommet fram til hvem som er vinneren.

Hund og katt

KONKURRENTER: Kattene står ansvarlig for utryddelsen av flere titall hunderaser. Evolusjonsmessig er hunder tapere.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

En studie gjennomført av forskere ved Lausanne-universitetet i Sveits, konkluderer med at det er kattene som historisk og evolusjonsmessig har hatt overtaket på hunder, skriver Independent.

Forskere har undersøkt 2000 gamle fossiler som viser at katter har hatt bedre evne til overlevelse, og ofte på bekostning av hundefamilien.

Bedre jegere

I studien har man funnet at kattedyr har spilt en avgjørende rolle i utryddelsen av 40 arter i hundefamilien. Dyrene har kjempet om den samme maten, men kattene har utkonkurrert hundene fordi de har bedre jaktegenskaper.

Det finnes derimot ikke holdepunkter for at hunder har utryddet kattearter.

Hundefamilien oppstod i Nord-Amerika for 40 millioner år siden, og fikk leve i fred før kattene tok seg over fra Asia 20 millioner år senere.

– Kattenes inntreden til Nord-Amerika hadde en dødelig påvirkning på artsmangfoldet i hundefamilien, skriver postdoktor og hovedforfatter av rapporten Daniele Silvestro.

Skarpe klør

Fra å bestå av 30 ulike arter, er det i dag bare ni ville hundearter igjen på kontinentet.

Silvestro tror at dyrenes klør kan ha spilt en rolle i maktkampen.

Mens katter har klørne trukket tilbake i potene når de ikke jakter, og dermed holder dem skarpe, har ikke hundeklørne de samme egenskapene.

Kattene er også dyktigere på snikangrep enn sine pesende konkurrenter. De hundedyrene som har klart å overleve til i dag, er derimot gode løpere, og kan forfølge og fortære byttet raskt.