Hopp til innhold

Katter er avla for kos

DNA-analyser tyder på at forskjellen mellom villkatter og huskatter først og fremst ligger i genene som er knytta til nytelse og belønning.

Girl cuddling her kitten

Denne typen menneske-katt-forhold var utenkelig for drøyt 10.000 år siden.

Foto: Colourbox

Villkattene som i dag streifer rundt i Midt-Østen er svært sky, og forholder seg ikke til mennesker med mindre de absolutt må.

De aller fleste av dagens huskatter stammer fra denne egyptiske villkatten, så noe må ha skjedd.

En sammenligning av arvematerialet til huskatter og villkatter kan tyde på at denne forandringa starta med avl på de kattene som responderte best på det å få kos og mat.

Først mat, så kos

Forskere ved Wellcome Trust Sanger Institute i Cambridge har sett på arvematerialet til 22 huskatter fra rundt om i verden, og satt fingeren på 13 nøkkelgener som skiller disse fra den egyptiske villkatten.

Flere av disse genene var knytta til dopaminproduksjon i hjernens belønningssenter.

– Vi ser for oss at villkatter fant mat i nærheten av bosetninger, og at de dermed ble gradvis mer vant til mennesker, sier Dr. Bronwen Aken til Guardian.

Han er en av forfatterne bak rapporten som er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Aken forklarer at villkattene sannsynligvis ble så vant med mennesker at de ble mata etter hvert, og at de deretter kan ha blitt selektert på hvor glade de var i kos.

Afrikansk villkatt

Den afrikanske villkatten er stamfar for dagens huskatter, og lever fortsatt vilt i store deler av Afrika og Midt-Østen.

Foto: Sonelle/Wikimedia Commons

– Innleda et samarbeid

Vi tror at de første kattene ble temma for omtrent 10.000 år siden, og at dette skjedde i Midt-Østen. De første arkeologiske bevisene på at mennesket holdt tamme katter er 9.000 år gamle og ble funnet på Kypros.

Zoolog Petter Bøckman forklarer at det hele starta med at jordbruket kom. Kornlagre tiltrakk seg mus og rotter, noe som igjen gjorde at villkatter dukka opp.

– Vi temma egentlig ikke katter, vi innleda et samarbeid med dem. Men på et tidspunkt gikk de fra å være nyttedyr til å bli kjæledyr, da ble det avla på egenskaper som for eksempel hvor kosete de var, sier Bøckman til NRK.no.

Han påpeker at dagens villkatter er langt smartere enn huskatter, og at de derfor er umulige å ha med å gjøre.

Smartere enn hunder

Hunder, som stammer fra noe som ligner veldig på dagens ulv, ble temma på en helt annen måte – det handla utelukkende om at de ikke skulle bite når noen stakk fram hånda for å gi dem mat.

– Dette har ført til at hunder er barnslige. De blir aldri voksne, og kan sammenlignes med ulvevalper. I tillegg er de flokkdyr, de lar seg lede.

Katter, som er enslige dyr, aksepterer i utgangspunktet ikke premisset om at rollen "sjef" eksisterer. Og i og med at de ble avla på helt andre egenskaper enn det å ikke bite har ikke den tamme varianten blitt barnslig på samme måte som hunder.

– Katter er jo mye smartere enn hunder. Vi oppfatter hunden som smart bare fordi vi kan lære den opp til å kommunisere med oss.