Karneval på havbunnen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fisk som imiterer blekksprut som imiterer fisk er filmet i Indonesia.

En blekksprut som lever i Sørøst-Asia har en enestående evne til å imitere andre skapninger i havet – både fisk og giftige havslanger.

Slipper unna fiender

Dette gjør blekkspruten Thaumoctopus mimicus ved å endre farge og dandere alle armene sine på spesielle måter.

Hensikten er å se ut som farlige fisker og dyr og dermed selv slippe unna angrep. Imitator-blekkspruten kan for eksempel ta form og farge som en giftig drakefisk.

Forskere ble først klar over at blekkspruten eksisterte i 1998. Den holder til i det varme havet ved Indonesia.

Fisk med ny strategi

Nå har imitasjonene på havbunnen gått en hel runde. En fisk som imiterer imitator-blekkspruten har nemlig dukket opp.

Den vesle Stalix cf. histrio er en ganske dårlig svømmer. Om det oppstår fare stikker den gjerne av så raskt som mulig og gjemmer seg i en hule i sanden. Nå har den imidlertid kommet opp med en ny strategi. Den kan imitere fargene til Thaumoctopus mimicus.

Gjemt i blekksprut-armer

Dette ble for første gang filmet av Godehard Kopp fra tyske University of Gottingen i sommer. Da den lille fisken holdt seg helt inntil blekkspruten var den vanskelig å oppdage inne mellom alle armene.

Blekksprut som etterligner fisk

Denne blekkspruten, som lever i varme farvann i Asia, kan imitere en rekke fisker og dyr. Her etterligner den en giftig flatfisk.

Foto: Rich Ross

Stalix cf. histrio nøt dermed godt av beskyttelsen blekkspruten fikk av at potensielle rovdyr antok at den var en giftig fisk. Blekkspruten så ikke ut til å bry seg om at den hadde fått en liten imitator på slep.