P-piller kan øke risiko for grønn stær

Grønn stær er en av de vanligste og mest fryktede øyesykdommene. Nå mener amerikanske forskere at langvarig p-pillebruk kan øke risikoen.

Marit Bjerk hadde akutt grønn stær

En studie antyder at kvinner som har gått på p-piller i tre år av livet eller mer, kan ha en fordoblet risiko for å få Grønn stær. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Leif Inge Johansen / NRK

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Grønn stær (glaukom) er en av våre vanligste og mest fryktede øyesykdommer. Én til to prosent av befolkningen over 40 år har sykdommen.
Grønn stær er også en av de hyppigste årsakene til at personer blir blinde.

Om man får sykdommen eller ikke kan komme an på om man er arvelig disponert for den, men nå antyder en studie at kvinner som har gått på p-piller i tre år av livet eller mer, kan ha en fordoblet risiko for å få sykdommen.

Les hele saken hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)