P-piller kan øke risiko for grønn stær

Grønn stær er en av de vanligste og mest fryktede øyesykdommene. Nå mener amerikanske forskere at langvarig p-pillebruk kan øke risikoen.

Marit Bjerk hadde akutt grønn stær

En studie antyder at kvinner som har gått på p-piller i tre år av livet eller mer, kan ha en fordoblet risiko for å få Grønn stær. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Leif Inge Johansen / NRK

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Grønn stær (glaukom) er en av våre vanligste og mest fryktede øyesykdommer. Én til to prosent av befolkningen over 40 år har sykdommen.
Grønn stær er også en av de hyppigste årsakene til at personer blir blinde.

Om man får sykdommen eller ikke kan komme an på om man er arvelig disponert for den, men nå antyder en studie at kvinner som har gått på p-piller i tre år av livet eller mer, kan ha en fordoblet risiko for å få sykdommen.

Les hele saken hos forskning.no.

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)