Kan ha funnet «kur» mot grått hår

Forskningsgjennombrudd kan føre til at grått hår blir valgfritt i fremtida.

George Clooney

Gråhåra George Clooney er kanskje ikke den som gråter seg i søvn på grunn av komplekser for eget utseende.

Foto: JIM WATSON / Afp

Grått hår er for mange et av de tydeligste symbolene på at man blir eldre.

Selve aldringa er det lite forskerne kan gjøre med, men nå har nye oppdagelser ført til at du muligens selv kan velge om du vil la håret bli grått eller ikke.

Wnt er nøkkelen

– Hår mister gradvis pigmenter etter hvert som vi blir eldre, og det er arv som bestemmer når de første grå hårene kommer, sa professor Cato Mørk til NRK.no ved en tidligere anledning.

Fargen på håret bestemmes av hårsekk-stamcellene som jobber sammen med fargeproduserende stamceller som kalles melanocytt.

Nå har forskere ved New York University Medical Centre funnet fram til proteinet som koordinerer pigmentdannelsa i de to celletypene, og det kalles wnt.

De mener det er mangel på wnt-protein i melanocyttene som fører til at vi får grått hår.

Kan lære om føflekkreft

– Vi har visst at hårsekk-stamcellene og melanocytter samarbeider for å gi hår pigment i flere tiår, men vi har ikke skjønt de underliggende mekanismene før nå, sier professor Mayumi Ito til Telegraph.

Nå tror de at wnt-proteinet kan manipuleres genetisk sånn at håret ikke blir grått, og forskergruppa har allerede funnet en måte å få tilbake pigmentet i håret til mus.

Det er ikke bare aldrende herrers forfengelighet som kan bli påvirka av forskninga, forskerne håper også å få økt innsikt i sykdommer som har med melanocytt å gjøre - som for eksempel føflekkreft.

Européere gråner først

Cato Mørk forteller at gråningen starter på forskjellig tidspunkt avhengig av hvor du kommer fra, og at den starter først for européere.

– Gråningen starter vanligvis i midten av 30-årene hos europeere, i slutten av 30-årene for asiater og i midten av 40-årene hos afrikanere.

– Gråningen starter i tinningene og sprer seg til kronen og senest til nakken. Skjegg og hår ellers på kroppen grånes senere.

Han kan hverken bekrefte eller avkrefte myten om at man kan få grått hår av å bekymre seg.

– Det er beskrevet tilstander der personer har fått grått hår over natten, men det er vanskelig å finne ut om det skyldes stress og bekymring. Det vi vet er at personer som er disponert for store håravfall, kan risikere at håret plutselig mister pigmenteringen og blir hvitt.