Kan finne svaret

Første dag av historiens største vitenskaplige eksperiment gikk som planlagt. Om noen måneder kan The Big Bang i CERN kanskje gi oss svaret på hvor vi komme fra.

Foto: NASA
Foto: NASA / Hubble Space Telescope / AP

Forholdene ett millionte-dels sekund etter The Big Bang ble gjenskapt i CERN 10. september 2008.

Et fantastisk øyeblikk

Enorme mengder energi buldret gjennom den 27 km lange partikkelakseleratoren som er bygd 90 meter under bakken i CERN - på grensen mellom Sveits og Frankrike.

- Dette er et fantastisk øyeblikk og et stort steg i riktig retning. Snart kan vi forstå vår opprinnelse og hvordan universet har utviklet seg, sa prosjektleder Lyn Evans etter at den første protonstrålen hadde startet sin ferd gjennom partikkelakseleratoren.

The Big Bang gjenskapes i Cern (Foto:CERN)
Foto: CERN

Gjenstår kollisjon

Millioner av ørsmå protoner ble kjørt opp i lysets hastighet. For å klare det måtte de legge bak seg en avstand like lang som til ytterkanten av vårt planetsystem - og tilbake igjen. To protonstråler klarte runden.

Etter denne ferden skulle de så styres i kollisjonskurs mot hverandre for å gjenskape forholdene slik de var i et millionte-dels sekund etter Big Bang. I følge direktesendingen fra CERN ble det ingen kollisjon 10.sept, men de skal prøve igjen i dag. Det er nettopp dette kollisjonsøyeblikket som kanskje kan gi oss svar på hvor vi kommer fra.

- Perfekt bilde

Magnet senkes ned i bakken ved CERN
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP

Målet var at LHC skulle kjøre protonene rundt i en hastighet som nærmer seg lysets. Spesielt en av protonstrålene imponerte forskerne i dag.

- Dette er fantastisk. Strømmen lyste opp hele detektoren, så vi har et fantastisk bilde. Nå samler vi inn alle data fra den første runden, sa nordmannen Torstein Thorsen som var i et av kontrollrommene i CERN til CERNs direktesendig.

Mørk materie

Sort hull.
Foto: - / AFP

CERN-forskerne håper også på å finne svar på hva både mørk materie og mørk energi består av. Til sammen utgjør disse 96 % av all masse i universet. Og det – uten at forskerne verken kan se eller forklare hva denne energien/massen består av.

- Hvor kommer vi fra? Hva er vi laget av? Hvordan vil universet se ut i framtiden? Først når vi finner universets byggesteiner kan vi få svar på disse spørsmålene, sier Alvaro de Rujula som er forsker ved CERN.

Cern - dagen før dagen