Kalsium fjerner fett

Magre meieriprodukter kan være en god hjelper i kampen mot fettet.

ost
Foto: CORTIER CLAUDE / Belpress.com

Melk, ost, smør og youghurt - dette er produkter som ofte blir kasta ut av huset under en slankekur fordi de inneholder en del fett. Nyere forskning viser at meieriprodukter tvert i mot kan hjelpe deg å bli kvitt fettet, og stikkordet er kalsium.

Slank med suppe

Slank med protein

Dobler fettutskillinga

Siste del av BBCs firedelte slankeserie setter fokus på nettopp kalsium. Vi møter Alex James, mest kjent som bassist i britpopbandet Blur, nå osteprodusent. Han blir satt på en spesiallagd todelt diett i to uker.

Den første uka spiser han mat med få meieriprodukter og lite kalsium. Uka etter spiser han hovedsaklig det samme, men med mere ost, yoghurt og melk. De to ukesdiettene inneholder like mange kalorier og like mye fett, den grunnleggende forskjellen er mengden kalsium.

Avføringsprøvene viser at James skilte ut dobbelt så mye fett den uka han spiste mye kalsium. Med tilsvarende diett i et helt år ville han ha kvitta seg med to kilo mer fett enn hvis han hadde holdt seg unna kalsiumet.

Helt konkret binder kalsiumet seg til fettsyrer i tynntarmen, og danner et fast stoff som kroppen ikke klarer å ta opp. Dette gjør at fettet passerer gjennom tarmsystemet og ender opp som kloakk i stedet for kroppspolstring.

Nettmøte om slanking 15.01

Nettmøte om slanking 08.01

Video nsps_upload_2010_1_28_15_44_39_654.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

-Ingen magisk pille

Ann Kristin Hjelle de Soysa er klinisk ernæringsfysiolog ved St.Olavs Hospital. Hun tror ikke et glass melk til ribba gjør at du ikke trenger å frykte fett:

- Så enkelt er det nok ikke. Men det er riktig at høyt kalsiuminntak øker utskillelsen av fett i avføringa.

Hun forteller at man må drikke 1,5-1,7 liter melk eller spise 1,4 kilo yoghurt naturell daglig for å ha et kalsiuminntak på linje med det som er brukt i studiene. Og heller kaldt vann i blodet på de som tror meieriprodukter er en autostrada til slankesuksess:

- Det kan være lurt å få i seg kalsium, men det er ingen magisk pille.

Hver uke i januar kommer Schrödingers Katt med forslag til effektiv slanking. Alle forslagene er fundert i vitenskap og virkningen er dokumentert effektiv.