Hopp til innhold

Juletreet blir trådløst

Lei av å surre ledninger rundt juletreet? Nå kommer juletrelysene som verken trenger strømledning eller batterier, og på sikt kan det bane vei for en trådløs strømrevolusjon.

Juletre med trådløs belysning
Foto: Frontgate

Strømledninger og batteriladere vil i framtida bli en saga blott. I alle fall hvis selskapet  Powercast får det som de vil. Selskapet har nå lansert en juletrebelysning uten ledninger. Nyvinningen ble demonstrert på et juletre av plast der trådløse lysdioder var montert på greinene. 

De får strøm tilført fra en liten radiosender montert i juletrefoten. Senderen sender ut et signal som blir fanget opp av antenner festet til lysdiodene, og når de mottar signaler, blir radiosignalene gjort om til strøm.

 

Ladefri mobiltelefon

Juletreet er foreløpig ikke helt trådløst. For radiosenderen i foten får strøm tilført via en vanlig ledning fra en kontakt på veggen.

Men forskere jobber nå kontinuerlig for å forbedre teknologien slik at vi i framtiden kan få mobiltelefoner og bærbare PCer som aldri går tom for strøm.

I sommer klarte forskere ved  Massachusetts institute of technology (MIT) å få lys i en 60 w lyspære på to meters avstand. De regner med å kunne drive elektriske apparater på en avstand av opp mot fem meter. Og ifølge selskapet Powercast vil alle produkter som idag går på små batterier, og som i alle fall innimellom kan plasseres i nærheten av en sender, være være mulige å drive med trådløs strøm.

 

Gammel teknologi

Sammen med Philips har Powercast utviklet teknologien som gjør det mulig for apparater som blir drevet av AA- og AAA-batterier til å få strøm trådløst. I dag kan teknologien levere 6 volts strøm på litt over en meters avstand. Og ifølge selskapet selv blir 70% av energien i radiobølgene utnyttet.

Prinsippet bak teknologien er gammelt og velprøvd. Allerede i år 1900 tok fysikeren Nikolai Tesla patent på overføring av strøm gjennom lufta. Og mange har nok allerede brukt en form for trådløs strøm uten å være klar over det. Induksjon er for eksempel trådløs strømoverføring på ekstremt kort avstand og brukes i nye kokeplater, til lading av elektriske tannbørster og i enkelte typer kortlesere.

 

Tilgjengelig på nett 

Foreløpig må nordmenn som ønsker seg trådløs juletrebelysning, lete etter forhandlere på internett. Produktet er så langt ikke å få tak i på det norske markedet, og både Statens strålevern og Post- og teletilsynet er helt ukjente med teknologien.

Tor Bringsverd, senioringeniør i Post- og teletilsynet er derfor tilbakeholdene når Schrödingers katt ber ham om å vurdere produktet.

- Man bør ikke oppfordre til kjøp / import av dette treet med mindre det er brakt på det rene at treet er vurdert etter europeisk regelverk og merket med CE, sier han. 

Ifølge selskapet som forhandler juletreet, Frontgate , forholder de seg til  det amerikanske Federal Communications Commission (FCC, tilsvarer det norske Post- og teletilsynet) og følger deres regelverk. Dermed må det være opp til den enkelte om en tar sjansen på å pynte med den lysende teknogadget'en til jul.