NRK Meny
Normal

Vennen som takket nei til Facebook

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Joe Green er mannen som vendte ryggen til Facebook-eventyret i sin spede start. Dermed gikk han glipp av 400 millioner dollar.

Joe Green er en av Mark Zuckerbergs gode venner og delte rom med Facebook-gründeren på Harvard-universitet.

Han var til stede sammen med Zuckerberg og Eduardo Saverin da ideen om Facebook ble unnfanget i januar 2004.

Men da Zuckerberg ba Green om å slutte på skolen og bli med ham til Silicon Valley for å bygge opp det som senere ville bli «Facebook», svarte Green nei.

Redd for at faren skulle bli sint

US-IT-FACEBOOK-MARK ZUCKERBERG 123342634

Zuckerberg gav vennen et tilbud som Green nok angrer på at han avslo.

Foto: KIMIHIRO HOSHINO / Afp

Kun måneder før Zuckerberg og kompisene begynte å skrive på koden for «the facebook», hadde Green hjulpet ham med å hacke studentbildekatalogen for å lage «Facemash».

Dette var en nettside hvor man kunne sammenligne bilder av kvinnelige studenter ved Harvard og stemme på den peneste jenta. Et stunt som ikke falt i godt jord hos universitetsledelsen.

Dette stuntet er også viet en del oppmerksomhet i filmen Social Network, som handler om Zuckerberg og oppstarten av Facebook.

– Vi hadde nettopp havnet litt i trøbbel på grunn av vårt siste prosjekt. Min far, som er professor, var ikke så glad i tanken på at jeg kunne bli utvist fra Harvard, sier Green til ABC News.

– Zuckerberg erter min far ofte på grunn av dette, sier Green som fortsatt er god venn med Facebook-grunnleggeren.

Greens avgjørelse om å sette seg selv på sidelinjen, betydde at han dermed også takket nei til sin del av Facebook-kaka, et kakestykke som i dag er verdt over 400 millioner dollar.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Se klipp fra David Finchers «The Social Network» her:

Satser på sosial veldedighet

I stedet for å bli med kompisene til Silicon Valley, valgte Joe Green å jobbe for John Kerrys presidentkampanje i 2004.

Selv om Green takket nei til en av verdens største internettsuksesser, lider han ingen nød. I 2007 slo han seg sammen med Napster-grunnlegger og Facebook-investor Sean Parker for å lage applikasjonen «Causes».

«Causes» er en sosial veldedighetstjeneste, godt integrert i Facebook, som lar brukerne skape egne støttesider eller grupper som for ulike veldedighetssaker.