Hopp til innhold

Jagde bjørn med pepperspray

Heidi Damman tilbragte seks døgn i Alaska med en nærgående svartbjørn som det eneste selskapet.

Video Jager innpåsliten bjørn

Heidi Damman dro til Alaska for å rydde opp etter sin gode venn, eneboeren Oliver Cameron som døde 78 år gammel.

Cameron var i følge Damman en mester i overlevelse og hadde lært henne mye om hvordan man best kan klare seg ute i naturen.

Ble raskt nærkontakt

Jordhytte

Her bodde Heidi Damman i seks dager med bjørner.

Foto: Heidi Dammann

Han bodde i en "sodiglo", en jordhytte under bakkenivå og med en slags tunnel som inngang. Det var hit Damman kom for å hente Camerons gjenstander ut av villmarka.

– Jeg hadde ikke sittet utenfor hytta i mer enn en halvtime før bjørnen kom spaserende rett over taket på jordhytta. Den rotet i tingene mine, spiste litt av maten min og før jeg fikk sukk for meg, forsvant den ned i jordigloen, forteller Heidi Dammann i en epost til NRK.

Måtte bruke pepperspray

– Svartbjørn kan drepe en elg med et eneste slag og det blir drept omtrent tre personer av svartbjørn hvert år i Nord-Amerika. Jeg hadde droppet å ta med skytevåpen selv om venner anbefalte det, og i stedet tatt med meg to bokser med pepperspray i tilfelle jeg møtte bjørn, forklarer hun.

Etter hvert lokket campen til seg en bjørn til, så Damman måtte barrikadere inngangspartiet i jordhytta og ta mange forhåndsregler under oppholdet. Bjørnene var i nærheten hele tiden og på det nærmeste var de to meter unna. Da måtte hun opp med peppersprayen for å jage dyrene unna.

Se mer av Heidi Dammans historie på Aktuelt, NRK2, mandag 23.8 kl. 20.15

Padletur

Heidi Damman på bjørnefri padletur.

Foto: Heidi Dammann