Hopp til innhold

Issmelting kan vekke forhistoriske virus fra dvale

Forskere prøver å gjenopplive et 30.000 år gammelt gigantvirus funnet i Sibir, og advarer mot at global oppvarming kan gjøre det samme – uten at vi har kontrollen.

Mollivirus Sibericum

Mollivirus sibericum er, i virusperspektiv, gigantisk med sine 0,6 mikrometer.

Foto: IGS, CNRS-AMU

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

30 meter under bakkenivå, dypt i den sibirske permafrosten, har et fransk forskerteam nå funnet gigantviruset Mollivirus sibericum.

Planen er å gjenopplivet viruset, etter først å ha forsikra seg om at det ikke kan spre sykdom til mennesker eller dyr. Dette skal gjøres under kontrollorte former i et laboratorium, med encella amøber som verter.

I fjor fant det samme forskerteamet et annet gigantvirus, Pithovirus sibericum, i den samme permafrostprøven.

– Det faktum at to forskjellige virus lett kan gjenopplives fra forhistorisk permafrost bør være et tankekors i global oppvarming-kontekst, står det i rapporten som er publisert i Proceedings of the National Academy of Science.

– Teoretisk mulig

Klimaforandringer har ført til at arktiske og sub-arktiske områder har opplevd temperaturøkninger på over det dobbelte av det globale gjennomsnittet. Dette kan igjen bety at permafrosten ikke nødvendigvis vil være like permanent overalt.

I tillegg er regionen rik på mineralressurser, særlig olje, og is på vikende front gjør områdene lettere tilgjengelig for industrialisering.

– Hvis vi ikke passer på, og industrialiserer disse områdene uten å ta de nødvendige forholdsreglene, risikerer vi å gjenopplive virus vi trodde var utrydda, som for eksempel kopper, sier hovedforfatter Jean-Michel Claverie til AFP.

Dag Kvale, professor i medisin ved UiO, forklarer at mange typer virus vil ha svært vanskelig for å overleve 30.000 år i isen og fortsatt være smittsomme, men at hardførheten vil variere fra virustype til virustype.

– Det er mulig at virus våkner fra dvale av seg selv etter titusener av år, rent teoretisk, sier han til NRK.no.

En 0,0006 millimeter stor gigant

Mollivirus sibericum, også kalt "mykviruset fra Sibir", er klassifisert som et gigantvirus. Det vil si at det er større enn en halv mikrometer, nærmere bestemt 0,6 mikrometer.

Det virker kanskje ikke så voldsomt, men viruset har over 500 RNA-molekyler. Til sammenligning har influensa A-viruset åtte.

Fram til Mimiviruset ble identifisert som virus i 2003 trodde vi at virus utelukkende var små og enkle organismer, nå vet vi at de kan være relativt store og kompliserte. Motivasjonen bak å gjenopplive Mollivirus sibericum er først og fremst å bedre forstå virusevolusjon, og kanskje også komme nærmere et slags svar på hvordan livet oppsto.