Hopp til innhold

Isen vokser på Sørpolen

Mens det var satt ny smelterekord på Nordpolen, blir det satt ny isrekord på Sørpolen.

Antarktis
Foto: Chris Gilbert / Scanpix/AP

Havisen i Arktis har forsvunnet med en dramatisk hastighet de siste tre tiårene, og blir beskrevet som det store beviset for global oppvarming.

På den andre siden av kloden, på sørpolen, har det skjedd noe rart med isen de siste 30 årene. Forskerne ved NASA melder at det aldri har vært mer havis om vinteren siden målingene begynte på 1970-tallet.

Havisen i Antarktis når sin topp i september, og er på sitt laveste under den antarktiske sommeren i januar/februar.

– Det er ikke en veldig merkbar økning av havis, sier Sebastian Gerland, havisforsker ved Norsk Polarinstitutt.

11 000 kvadratkilometer i året

– Det har vært en økning i isen i Antarktis, som er det rakt motsatte av hva som skjer i Arktis, sier Claire Parkinson, klimaforsker ved NASA.

Forskerne har overvåket isen ved hjelp av meterologiske satelitter, og funnet ut at ismaksimumet har vokst med ca. 7000 kvadratkilometer i året mellom 1978 og 2006. I de siste årene har isdanningen til og med økt, til ca. 11 000 kvadratkilometer årlig.

– Allikevel vokser ikke isen i nærheten så mye at det gjør opp for issmeltingen i Arktis, forklarer Parkinson.

Veldig forskjellig geografi

Nord- og sørpolen er geografisk veldig forskjellige steder, som NASA forskerne mener kan forklare forskjellen. På nordpolen blir isen låst inne i havområdet mellom Grønland, Nord-Amerika, Europa og Asia. Isen bygger seg opp mens det er vinter, og mye smelter igjen når sommeren kommer.

Det har aldri vært mindre is på Nordpolen enn det var i sommer. Når isen var på sitt minste i september, var det nesten 2,1 millioner kvadratkilometer mindre is enn gjennomsnittet i september,1979-2000.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Arktis

Bildet viser minimumsutbredelsen av isen i Arktis, mens den gule linjen er gjennomsnittet for minimumet gjennom de siste 30 årene.

Foto: NASA

På sørpolen ligger det et tjukt islag over det antarktiske kontinent, og havisen smelter på sommeren og fryser til på vinteren. Havet rundt sørpolen er helt åpent, så havisen får mye dårligere beskyttelse for vær og vind. Dermed forsvinner isen nesten helt hvert år, for så å bygge seg opp igjen på vinteren.

I år var dette islaget nesten 310 600 kvadratkilometer større enn gjennomsnittet for de siste tre tiårene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Antarktis

Bildet viser maksimumsutberdelsen av is i Antarktis. Den gule linjen er maksimumsgjennomsnittet de siste 30 årene.

Foto: NASA

– Det er vanskelig å si om dette er en trend, fordi det er så store variasjoner fra år til år, sier Sebastian Gerland, havisforsker ved Norsk Polarinstitutt.

– Ikke bevis mot global oppvarming

Selv om isen har vokst, vokser den ujevnt rundt Antarktis. I Bellingshausenhavet har det blitt gjennomsnittelig mindre is, mens Rosshavet har sett en økning i isen i løpet av de siste 30 årene. Disse forskjellene kan bety at sirkulasjonsmønstere i atmosfæren forandrer seg. Forskerne fra NASA mener isdanningen i Antarktis ikke motbeviser global oppvarming.

– Klima forandrer seg ikke likt over hele verden, man kan enkelt se for seg at forandringer i en region kan føre til andre forandringer et annet sted i verden, sier Claire Parkinson.

Ifølge NASA har de tempererte sonene blitt varmere. Forskjellene i temperatur gjør at de iskalde polvindene blir kraftigere, og is blir dyttet lengre til havs.

– Dermed danner det seg åpne områder mellom Rosshavet på Antarktis og havisen, og de åpne områdene fryser lettere til, sier Josefino Comiso, klimaforsker ved NASA.

Sebastian Gerland ved Polarinstituttet sier også at et oppvarmet klima kan ha mange usynlige effekter.

– Oppvarmingen kan føre til en nedkjøling andre steder. Det kan være at det fører til mer is, men det er veldig vanskelig å si, avslutter Gerland.