NRK Meny
Normal

Iphone kan komme i billigvariant

Apple vil ta inn på Android, og holde Microsoft og Nokia på avstand. Nå kommer de med en mini-Iphone, ifølge kjennere.

iPhone
Foto: Sergey Ponomarev / AP

Android-baserte telefoner har for tida en tredjedel av smarttelefonmarkedet, mens Apple holder en sjettedel, ifølge Canalys.

I tillegg annonserte Microsoft og Nokia nylig at de ville inngå et smarttelefonsamarbeid, noe som ytterligere kan forverre Apples situasjon på telefonmarkedet.

Dette er ifølge personer som er invidd i Apples planer ikke noe gigantkonserne er interesserte i å stå med hendene i lomma å se på. Nå jobbes det med en mindre og billigere Iphone-versjon.

Vil koste rundt 1200 kroner

Det er det kredible finansnettstedet Bloomberg som siterer en anonym kilde som skal ha sett prototypen på telefonen.

Prisen skal ligge på rundt 1200 kroner ($200), noe som er mange ganger billigere enn Iphonen vi kjenner i dag. Telefonen skal ikke ha noen hjem-knapp, og den er rundt en tredjedel mindre enn original-Iphonen.

Den lave prisen kommer som følge av at Apple utstyrer den med prosessor, skjerm og andre komponenter fra den nåværende modellen, istedet for å utvikle dyrere og mer avanserte deler.

Bloombergs kilde forteller at telefonen er planlagt lansert til sommeren, men at det kan oppstå forsinkelser.

Fra 25% til 100%

– Istedet for å henvende seg til 25% av telefonmarkedet på verdensbasis vil Apple nå gå etter alle telefonbrukere, sier Needham-analytiker Charlie Wolf til Bloomberg.

Han påpeker at en billigere Iphone vil kunne bidra til at Apple får bedre grep om markedene i land som Kina og India, der mange forbrukere vil ha billigere smarttelefoner uten lang bindingstid.

Det er ikke første gang Apple har laget en billigvariant av et produkt for å stå imot konkurrentene. I 2004 lanserte de Ipod Mini mens storebror Ipod fortsatt hadde en stigende salgskurve.

Året etter ble Mini-varianten droppa mens den enda var en bestselger, til fordel for den enda billigere Ipod Nano.