Hopp til innhold

Ipad klarer muligens fall på 30 000 meter

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For godt til å være sant? En film som ligger ut på nettet viser en Ipad som tilsynelatende overlever et fall på 30 000 meter. – Dette kan jeg tro på, sier fysikkprofessor.

Har du ofte blitt bekymret når lesebrettet ditt har falt ned fra bordet eller ut av hånden din? Hvis det er tilfellet, kan kanskje mye av denne bekymringen ha vært ubegrunnet.

– Rom for juks

Produsenten av en beskyttelsesmappe for Ipad-er ville teste ut nøyaktig hvor mye produktene deres beskytter. Derfor slapp de en Ipad fra en høyde på 30 000 meter og filmet det hele.

Filmen viser at både lesebrettet og kameraet som er festet til overlever fallhøyden. Huffington Post skriver imidlertid at kritikere mener filmen kan være falsk.

– Det er ikke umulig at dette har gått greit. På samme tid har produsentene hatt rikelig rom for å jukse hvis de har hatt lyst til det, sier Anders Hofseth, teknologijournalist i NRKbeta.

Lignende forsøk i 2010

Hofseth sier at filmen ikke er satt opp som et vitenskapelig eksperiment.

– Det er ikke nøyaktig dokumentering av selve Ipad-en i videoen, i fallet ser vi jo bare beskyttelsesmappen. En amerikansk familie gjorde også et lignende forsøk med en Iphone inni en plastboks i 2010, og det gikk bra. Denne familien hadde i alle fall ikke noen kommersielle intensjoner bak forsøket, forteller Hofseth.

I filmen ser vi at GPS-en legger seg nederst rett før riggen lander.

– Da skjer det to ting: Ipad-en blir som en slags fallskjerm, slik at hastigheten reduseres vesentlig etter hvert som riggen nærmer seg bakken. Det sikrer også at glasset på Ipad-en, den mest følsomme delen, vender vekk under landingen, sier Hofseth.

Riggen idet den treffer bakken

I fallet tar GPS-en litt av fallet for iPaden. Den mest sårbare delen av iPaden vender oppover.

Foto: YouTube.com

Tilsynelatende i orden

På filmen ser man lesebrettet inni en beskyttelsesmappe, festet til en værballong sammen med GPS-utstyr og et kamera. Ballongen stiger til værs helt til den sprekker, på grunn av høydepresset.

Deretter ser man produktet på sin vei ned mot jorden, helt til det lander i en steinete fjellside i Nevada. Når teamet bak kommer for å løsne filmen, ser man Ipad-en tilsynelatende uskadd og fullt fungerende.

– Idet han som plukker opp lesebrettet sier "unbelievable", ser vi at han har skiftet grep på Ipad-en og at han plutselig ikke lenger har GPS-en i hånden sin. Det er litt vanskelig å oppdage på filmen, og er et av stedene produsentene har hatt mulighet for å jukse, sier Hofseth.

Fart på 100 km/t

Alex Hansen, professor i fysikk ved NTNU, ville ikke vært overrasket hvis det hadde vist seg at filmen var sann.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette kan jeg tro på. Det er den såkalte terminalhastigheten som er viktig her, ikke hvilken høyde Ipad-en ble sluppet fra, sier han.

Terminalhastigheten er makshastigheten et fallende objekt får som resultat av luftmotstanden.

Hansen anslår at terminalhastigheten til Ipad-en, med ekstrautstyret, er på rundt 100 km/t.

– Det er cirka det samme som en fallende katt. En katt overlever et fall fra en hvilken som helst høyde over fjerde etasje. Klarer en katt det, vil jeg også tro at en Ipad gjør det, sier han.