Innvandrere sliter med norsk kost

De spiser for mye fet mat og usunne karbohydrater. Risikoen for alvorlig sykdom øker hos innvandrere fra Sør-Asia, fordi de etablerer et usunt kosthold i Norge.

Kjøp av søtsaker i forbindelse med Eid ul fitr.

Tilgang på statusmat er større i Norge enn hva innvandrere er vant med fra hjemlandet. Bildet viser butikken Yaadgar Sweets i Oslo under id-feiring.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Det viser nye analyser i en oppsummering fra forskere ved Universitetet i Oslo.

Nærmere 100 vitenskapelige artikler fra Norge og andre europeiske land inngår i metastudien, som er publisert i tidsskriftet Food & Nutrition Research.

Endringene fører til økt risiko for overvekt, fedme og diabetes 2. Disse er igjen veletablerte risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.

Les hele saken på forskning.no

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)