Hvem er jeg…?

Født sånn eller blitt sånn? Dette høyaktuelle spørsmålet har forskere i en årrekke prøvd å finne ut av. I hvert fall når det gjelder sangfugler i Bærum.

Kjøttmeis
Foto: Roar Hansen

Kilde: Verdt å vite

Hør Verdt å vite Spesial om kryssfostring og fuglesang.

Nærmere fem hundre fuglekasser har forskerne satt ut ved Dæhlivannet i Bærum. I den frodige, og kalkrike edelløvskogen kryssbyttes egg fra blåmeis, kjøttmeis og svarthvit fluesnapper. Resultatet er en mengde mer eller mindre forvirrede småfugler som roter til både kvitring og kjærlighetsliv.

Ane Eriksen

Ane Eriksen inspiserer en av de 500 fuglekassene som ar satt ut.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Ane Eriksen er nå i ferd med å avslutte sin doktorgrad der hun har sett på hvordan sangen påvirkes av det å vokse opp hos en annen art. Utstyrt med kikkert og spesialmikrofon har hun grytidlig om morgenen vært ute i skogen for å plukke opp sangen til akkurat de kryssfostrede individene hun er interessert i.

Kjøttmeis vokst opp hos blåmeis.

Kjøttmeis
Foto: Per Magnussen, Fall

Eksempelet Ane Eriksen spiller av for Verdt å vite viser oss en sang som for så vidt er en blåmeistrille, men allikevel nokså kjøttmeisaktig. -Den samme trillen, men en kort versjon, slår hun fast, -i tillegg setter han flere sammen i stedet for å synge en lang. Og det siste er jo typisk kjøttmeis.

Konklusjon: Her har nok både læring og arv spilt en rolle.

Svarthvit fluesnapper vokst opp hos blåmeis

Slipp meg inn - fluesnapper
Foto: John Magnus Embretsen, Våler

Denne karen synger en perfekt blåmeistrille, men legger gjerne til, enten foran eller bak, litt ekte fluesnappersang.

Hva med gjøken?
-Her ligger ”koko-ene” kun i arvematerialet, kan Ane Eriksen fortelle. Gjøksangen påvirkes ikke av hva slags sang fosterforeldrene har.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)