Og prisen går til oralsex mellom flaggermus

Forskning på hvalsnørr, flaggermussex og bannskap ble hedra under Ig Nobel 2010.

Arrangørene av Ig Nobel vet hvordan de skal få bukt med talere som trekker i langdrag.

I går ble den tjuende årlige Ig Nobel-utdelinga, en forskningspris utenom det vanlige, holdt på Harvard University i USA.

Øverst i saken kan du se en kavalkade fra tidligere utdelinger. Den viser hvordan arrangørene bekjemper takketaler som trekker ut.

Først le - så tenke

Her trenger man ikke å jobbe med en kreftkur for å få anerkjennelse, fjernstyrte helikopter som samler hvalsnørr kan være mer enn nok. Det var nemlig akkurat det som ga Karina Acevedo-Whitehouse, Agnes Rocha-Gosselin og Diane Gendron prisen i klassen for ingeniørvirksomhet.

Nobelprisens humoristiske motstykke blir årlig delt ut av Journal of Improbable Research. Den går til ti prosjekter som «først får folk til å le - så til å tenke», og blir delt ut av tidligere vinnere av ekte Nobelpriser.

Ig Nobels

Fjorårsvinner Dr. Elena Bodnar med sin oppfinnelse - en BH som kan gjøres om til to oksygenmasker.

Foto: Steven Senne / AP

Mennesket og flaggermusa

Blant årets vinnere var også en gruppe kinesiske forskere leda av Min Tan, som vitenskapelig har dokumentert oralsex mellom flaggermus.

– Våre observasjoner er de første som viser oralsex på jevnlig basis blant andre voksne dyr enn mennesket, skriver vinnerne i klassen for biologi i sin rapport.

Andre vinnere:

  • Man kan faktisk blande olje og vann. Oljesølforskerne Eric Adams, Stephen Masutani og Scott Socolofsky avlivde en eldgammel myte i sitt prisvinnende prosjekt.
  • Astmasymptomer avtar når man sitter i berg- og dalbane. Nederlenderene Simon Rietveld og Ilja van Beest.
  • Organisasjoner blir mer effektive hvis de forfremmer folk helt tilfeldig. Alessandro Pluchino fra Italia har bevist det matematisk.
  • Man faller sjeldnere på is om man har sokker utenpå skoene. Lianne Parkin har demonstrert at man må tenke omvendt på holka.
  • Banning tar vekk smerte. Richard Stephens har bekrefta det mange tror.

Ussel og uverdig

Prisens navn er et ordspill på Nobelprisen og det engelske ordet ignoble som betyr ussel eller uverdig. Den blir stort sett gitt til reelle forskningsprosjekter som har noe humoristisk eller spesielt ved seg, men har også blitt brukt som satire.

Tidligere vinnere av Ig Nobel

I 1999 vant for eksempel Kansas og Colorado State Board of Education pris i klassen for forskningsutdanning på grunn av sin motvilje mot å lære bort evolusjonsteorien.