NRK Meny
Normal

Hva skal Norges nye maur hete?

Norske forskere har oppdaget en helt ny maurart som ingen har sett før i Norden. Nå mangler den bare et navn, og du kan være med å bestemme hva den skal hete.

Norges nye maur.

Denne lille krabaten er så sjelden i Norden at ingen har oppdaget den før nå. Den heter Lasius Citrinus på latin, men den trenger et norsk navn.

Foto: Morten Andersen / NRK

Forskere og maur

Sondre Dale (t.v.) og Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning, viser stolt frem det nye funnet.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Jeg synes det er helt enormt hvilket engasjement det har blitt rundt en liten maur, sier seniorforsker Forde Ødegaard i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NRK.

Han er en av forskerne som var med å oppdage en helt ny maurart i Kongsberg. På latin heter den Lasius Citrinus, men den mangler et norsk navn.

Etter at Norgesglasset i NRK P1 ba lytterne om navneforslag har det kommet inn over 300 tips.

Ødegaard har valgt ut fem av disse forslagene som han mener passer til den nye mauren. Nå er det opp til deg å avgjøre hvilket navn som går av med seieren:

Det offisielle norske navnet på mauren blir offentliggjort på NRK.no og i Norgesglasset på mandag.

– Jeg er kjempespent på hva det blir. Alle de fem alternativene er mine favoritter. Vanligvis må vi vri hjernene våre for å finne på gode navn, men nå har vi fått utrolig mange gode forslag, sier han.

Endrer rutinene sine

Det er fagekspertene som vanligvis bestemmer hva norske arter skal hete. Det en prosess som går over flere måneder og inkluderer en høringsrunde før Artsdatabanken legger de nye navnene inn sitt navneregister. I dette tilfellet har de endret på rutinene sine, slik at det norske folk lettere kan være med å bestemme.

Toril Lønnechen Moen

Toril Lønnechen Moen i Artsdatabanken synes det er gøy at vanlige folk skal få bestemme navnet.

Foto: Artsdatabanken

– Det er flott at folk ønsker å være med å bestemme. Dette blir jo en virkelig stor høringsrunde, så det er supert, sier rådgiver Toril Lønnechen Moen i Artsdatabanken til NRK.

Artsdatabanken har stort fokus på nye arter og jobber hele tiden for å holde oversikten over hvilke arter vi har.

– Vi synes det er kjempeflott at det oppdages nye arter. Noen er veldig vanskelige å finne gode norske navn til, så det å få slik hjelp fra folk der ute er utelukkende positivt, sier Moen.

– En zoologisk sensasjon

Den underjordiske maurarten ble sist observert nesten 1000 kilometer unna, i Tyskland.

Maur er en av insektgruppene som er aller best studert. I over 200 år har man dokumentert maurene i norsk fauna. Det nye funnet er en zoologisk sensasjon.

– Vi tror denne arten har vært i Norden i all tid, men den lever så skjult og er så sjelden at ingen har funnet den før nå, sier Ødegaard.

Han er veldig opptatt av hvor viktig mauren er i den norske naturen.

– Maur bearbeider jorden, sprer frø og regulerer andre insektarter. Uten mauren hadde det vært dårlig med hvitveis og blåveis i skogen, og mange skadelige insektsbestander.

Frykter for fremtiden til mauren

Det finnes enormt mange maur på jorda, og Ødegaard gir et bilde på hvor voldsom bestanden er.

– Hvis man setter alle dyrene i verden på en kjøkkenvekt, vil en fjerdedel være maur, forteller han.

Han er likevel bekymret for enkelte arter som ikke er så vanlige.

– Denne nye mauren kommer nok til å havne på en rødliste i Norge over truede arter.

Forskerne er i ekstase etter å ha funnet en ny maur. Den på bildet over er det eneste eksemplaret som er funnet i Norden.