Normal

Hus i flatpakke og papp.

Se for deg at du går på IKEA neste gang du kjøper huset ditt. Du får alt i flatpakke og møbler, vegger og tak er så lett at du får det på en henger. Når du kommer frem til tomten bretter du ut huset på en helg.

Papphusbygging
Foto: NTNU

Det er professorene og studentene ved Institutt for produktdesign ved NTNU som har klekket ut ideen med et papphus. I dag viste de fram papphuset på Technoport-messa i Trondheim.

SE: en demonstrasjon av papphuset i nett-TV

- Den er billige, lett å kjøpe og lett og sette sammen, sier professor Guy Lönngren.

Miljøhus

Taket fungerer som en solfanger og varmen skal lagres i en "vannseng" under huset. Det fungerer både som et varmereservoar og er en enkel måte å lage et plant fundament på. Pappen består av resirkulert papp og papir og det brukes 10 ganger mindre tremasse enn i et vanlig hus.

- Vi må minske materialforbruket og energibruken i verden. En måte å gjøre det på er å lage mer med mindre, sier professor Guy Lönngren.

Veggene er en halv meter tykke og fungerer både som isolering og skap. Klærne du putter inn i oppbevaringsboksene bidrar til å isolere huset.

Kastes etter fem år

Guy Lönngren, professor ved NTNU

Guy Lönngren, professor NTNU

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Det 36 kvadratmeter store huset er utviklet spesielt med tanke på studenter.

- Hvorfor skal alle hus holde i 200 år? spør Lönngren. - Studenter bor på samme sted i fem år. Pappen holder i 10-15 år, men så lenge studerer du ennå ikke.

Pappmaterialet er så billig at det skal koste omtrent like mye å kjøpe et hus som holder i fem år som å leie en halvparten så stor studenthybel.

- Men er det særlig miljøvennlig å oppfordre folk til å bruke og kaste hus da?

- Bruk og resirkuler, korrigerer Lönngren. - Det har en positiv klang. Poenget er å bruke nordiske produkter som kan resirkuleres.

Tåler vær og vind

- Hvordan vil et papphus takle en høststorm?

- En campingvogn er lettere enn dette huset og det ruller rundt på veien under forskjellige forhold. Mange tror at papp er et materiale som ikke tåler fukt i det hele tatt. Men du drikker melk fra en melkekartong. Trehus må også ha maling, parerer Lönngren.

SE: Bygging av papphus

Bygging av papphus

Papphusets reisverk

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK