Forsidefoto: Havforskningsinstituttet/Eva Farestveit

Ann-Lisbeth Agnalt ved Havforskningsinstituttet er bekymret for hummer- bestanden (Foto: NRK)
De fem første ukene av hummerens liv kalles svevefasen. Da er hummeryngelen så lett at den svever fritt i havet, og der har den har ingen gjemmesteder. Dette er den farligste tida i hummerens liv. Hele 99,8 % av yngelen blir drept disse første ukene. Fisk og krabber får lett få tak i yngelen som seiler forbi. De som overlever vil med stor sannsynlighet havne i våre gryter.
Hummerforsker Ann-Lisbeth Agnalt fra Havforskningsinstituttet er svært bekymret over utviklingen.
- Vi fanger alt for mye hummer. Bestanden klarer ikke å ta seg opp, den er nå historisk lav og på randen av kollaps, sier Agnalt.
Hummerhotell

Hummerhotellet har åtte etasjer og kan ta 100 yngel i hver etasje (foto: NRK)
En ny oppfinnelse kan kanskje gjøre noe med problemet. Det hele går ut på å lose den skjøre yngelen trygt gjennom den kritiske svevefasen. Kjetil Frøyland i Aegir Havbruk har funnet opp en smart løsning. Han kaller det et hummerhotell. Det er en 8 etasjers innretning der yngelen får hvert sitt lille rom de kan bo i.
- Hvert brett eller etasje kan ta 100 yngel, og totalt kan hotellet ha 800 gjester, sier Frøyland.
20 000 egg

Kjetil Frøyland har funnet opp hummerhotellet (Foto: NRK)
På sitt klekkeri på Kvitsøy utenfor Stavanger har Kjetil Frøyland en hummer på to kilo som sørger for yngel til hotellet.
- Denne ruggen har 20 000 egg, sier Frøyland og viser frem skogen av egg som ligger under hummerens hale. Av disse vil bare 50 vokse opp i naturen. Gjennom vårt system vil hele 8000 klare seg! Hvor mange som blir fullvoksne dyr vet vi ikke sikkert enda, men det vil vi finne ut i løpet av en tre års periode når forsøkene er ferdige, fortsetter Frøyland.
Krangler om rom
Når Frøyland heller hummerhyngelen oppi hotellet, går yngelen straks i gang med å finne et egnet rom. Flere havner i krangel om samme rom, men den sterkeste vinner. Taperen må finne seg et annet rom. Gode naboer blir de kanskje ikke.
Fiender holdes ute, mat kommer inn

(Foto: Aegir havbruk / Vilfred Barbala)
Ute på havet senkes hotellet ned på bunnen. Nettingen rundt hotellet holder fiender ute, samtidig kan plankton slippe inn med vannstrømmene. Hummeren får dermed mat.
Etter et kortere opphold og når hummeren finner det for godt, forlater hummeren hotellet gjennom senterrøret og ut fra bunnen. Denne utvandringen tar 0 - 7 dager. Hummeren lever deretter som annen vill hummer inntil den fanges etter 3 - 5 år i frihet.
Redde bestanden?
Systemet kan brukes i ren oppdrett der all hummeren høstes inn igjen eller som en del av en større plan for å heve bestanden. Ann-Lisbeth Agnalt har sett på oppfinnelsen og hun er imponert.
- Men dette er ikke løsningen på problemet alene, sier hun. Vi må begrense fisket på hummer, dessuten bør det bli forbud mot fiske av hummer som går med rogn. Men dette systemet er helt klart en god idé for å få hummeren gjennom den kritiske fasen avslutter hun.

En to-kilos hummer har ca. 20 000 egg (Foto: NRK)
Se videoinnslaget her:
eller
.
Les mer om hummerhotellet her (PDF-fil): Hummer
Sendt i Schrödingers katt torsdag 6. mai 2004.
Lyd og video
Lenker
- Mer om hummer på Havforskningsinstituttets nettsted
- Mer om havbeitevirksomhet på Fiskeridirektoratets hjemmeside
- Fredningsregler for hummer (lenke til Fiskeridirektoratet)
- Forslag om hummersertifikat (nrk.no)
- Fiskere på Sørlandet frykter hummerfarm (nrk.no)
- Europeisk og amerikansk hummer (nrk.no)
- Hummeroppskrift
- Hummer