Da speilteleskopet Hubble ble skutt opp i 1990, ga det astronomene nye og nærmest uante muligheter til å se ut i universet. Det største hindret for å kunne følge stjerner og fjerne galakser har alltid vært jordas atmosfære. Hubble hever seg bokstavelig talt over dette problemet og sender sylskarpe bilder som aldri forstyrres verken av skylag eller jordas tykke atmosfære.
Gammel ide
Men det er ingen enkel affære å få et teleskop opp i bane rundt jorda. Ideen ble første gang lansert i 1923 av den tyske vitenskapsmannen Hermann Oberth, men det var først i 1974 at romekspertene fikk satt ned en arbeidsgruppe som begynte å utarbeide planer for romteleskopet.
Ideen bak Hubble var å lage et teleskop med en rekke utbyttbare deler slik at det enkelt kunne vedlikeholdes og dermed oppnå lang levetid.
Går mot slutten
Det ble også grunnlaget for designet bak Hubble. Siden teleskopet ble skutt opp i 1990 har det vært gjennom fire store servicer, men nå går det trolig mot slutten for romoppdageren.
Amerikanerne vil ikke bruke mer tid og penger på teleskopet. En større serviceoperasjon som var planlagt gjennomført i 2006, måtte skrinlegges etter Columbia-ulykken i 2003. Nå synger både gyroskop, navigeringssensorer og batteriene til teleskopet på siste verset. Og gradvis blir omløpsbanen til Hubble mindre og mindre. Trolig vil teleskopet styrte mot jorden innen 2013. På grunn av den enorme størrelsen vil Hubble ikke brenne opp i atmosfæren, men styrte mot jorden som en meteor.
Nye planer
Ekspertene frykter derfor at teleskopet kan gjøre stor skade hvis den krasjer i et befolket område.
Men lystene til å utforske rommet dør ikke med Hubble. Romekspertene jobber nå med etterfølgeren, James Webb Space Telescope. Det skal etter planen skytes opp i løpet av 2011, og da vil menneskene få et enda skarpere øye ut i universet.
Dette er en av de ferskeste bildene fra Hubbleteleskopet. Det viser en gruppe nye stjerner som blir født i en av spiralarmene til Melkeveien.
Foto: NASA / Hubble Space Telescope / AP