NRK Meny
Normal

Hormonproblem hindrer graviditet

Har du problemer med å bli gravid? Da kan du være en av 50.000 norske kvinner som er rammet av PCOS.

Eszter Vanky

Overlege Eszter Vanky

Foto: NRK

Mellom fem og sju prosent av norske kvinner er rammet av en hormonforstyrrelse som kan hindre dem i å bli gravide. 

Sykdommen heter polycystisk ovarialsyndrom eller PCOS, og viser seg ved at kvinnene har for store doser mannlig kjønnshormon i blodet. 

LES:  50.000 rammet av ukjent hormonsykdom

 

Typiske trekk

 

- Den klassiske PCOS-kvinnen er overvektig, og overvekten er plassert rundt midjen. Hun har ofte uregelmessig menstruasjon, uren hud og kan også ha økt hårvekst i ansiktet, forklarer Eszter Vanky.

Hun er overlege ved Kvinneklinikken på St. Olavs hospital og har tatt doktorgrad på denne hormonforstyrrelsen. 

I 2005 startet hun også prosjektet PregMet. Det har som mål å hjelpe disse kvinnene til å få friske og sunne barn. PCOS-kvinner har nemlig også ofte mer kompliserte svangerskap enn andre. Mye tyder på at de har økt sjanse både for å få svangerskapsdiabetes, svangerskapsforgiftning og spontanabort. 

LES: Dette er PregMet

 

Må forske mer

 

Kvinnene som er med i studien, får en pille som heter Metformin. Dette er ikke et nytt medikament, men en velprøvd medisin mot diabetes. Vanky ønsker å finne ut om denne pillen kan forebygge komplikasjoner hos disse kvinnene.  

- Hvis denne pillen kan halvere forekomsten av svangerskapsdiabetes hos disse kvinnene, så er det mye lidelse og penger å spare, mener Vanky. 

Jannicke Karlsrud

Jannicke Karlsrud er en av flere PCOS-kvinner som er med i studien

Foto: NRK

Ifølge henne er dette en unik studie i verdenssammenheng. Det er derfor stor internasjonal interesse for resultatene, og hun vil derfor gjerne ha kontakt med så mange PCOS-kvinner som mulig. 

Personer som ønsker å delta i studien eller som tror de selv kan være rammet av PCOS, kan derfor ta kontakt med henne på e-post.  

LES: Slankekur ga kul på magen  

 

SE INNSLAGET: Hormonforstyrrelse hindrer kvinner i å bli gravide