Hør lyden av «verdens mest høylytte saltvannsfisk»: - Kan gjøre delfiner døve

Når den gyter lager Golf-Corvinaen den høyeste lyden som noensinne har blitt tatt opp av saltvannsfisk. Det kan bety svært dårlig nytt for sjøpattedyr som befinner seg i nærheten, viser ny forskning.

Golf-Corvina

Når rundt en million hanner av denne fisken samles og begynner å sende ut lyder, så kan resultatet blir skadelig for sjøpattedyr som befinner seg i nærheten.

Foto: Simon Freeman / Gulf of California Marine Program

Hver vår ankommer rundt 2 millioner fisk av arten cynoscion othonopterus, også kalt golf-Corvina, som er i ørnefisk-familien, California-golfen i Mexico, for å gyte.

Utstyrt med undersjøiske mikrofoner og matematiske modeller har derfor forskere fra USA og Mexico oppsøkt fisken for å finne mer ut om arten og hvordan den kan ivaretas.

Avlytting av fiskens «sexliv» avslører at hanner på leting etter passende hunner, sender ut en svært høy lyd som forskerne omtaler som «overdøvende».

Lyden er målt til hele 192 desibel, noe som på land ville ha ødelagt folks trommehinner, påpeker forskere ved University of Texas Marine Science Institute (UTMSI), som har lagt frem resultatene av sin studie tidligere denne måneden.

Fører til hørselsskader

– Det vi vet er at det er den høyeste lyden som har blitt tatt opp av saltvannsfisk, sier en av forskerne, Brad Erisman, til BBC i et radiointervju.

Som man kan høre av klippet under høres det ut som et maskingevær når fiskene setter i gang med forplantingsakten.

Laster SoundCloud-innhold

Lydnivåene som hannene på søking etter make når, er så høyt at det i beste fall fører til midlertidige hørselsskader hos sjøpattedyr som befinner seg i nærheten for å jakte på fisken. I verste fall kan det føre til permanent hørselstap, forteller medforfatter av studien, Timothy Rowell, til The Guardian.

Hans kollega Erisman utdyper:

– Vi vet gjennom en rekke studier hvordan undervannslyder som sonarlyd og andre teknologier, kan påvirke sjødyr som delfiner og hvaler. På samme måte så spekulerer vi på bakgrunn av intensiteten og frekvensen fra lyden som golf-corvinaen lager, at det kan ha en negativ effekt på disse dyrene, sier han til BBC.

– Vi er svært interessert i å finne mer ut av hvordan dette påvirker delfiner, hvaler og sjøløver, og hvordan disse dyrene tilpasser seg den lyden.

Artikkelen fortsetter under bildet

JAPAN-ANIMAL-DOLPHIN

Delfiner jakter på corvinaen i California-golfen og forskerne mener at det er skadelig for hørselen deres under gytingen til arten.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

Utryddingstruet

Men lyden som corvinaen lager får ikke negative konsekvenser kun for andre dyr.

Arten er listet som sårbar på rødlisten over truede arter, og den høye lyden gjør det lett for lokale fiskere å avsløre corvinaens posisjon. Den er en populær matfisk i området, og fiskerne drar opp så mange som to millioner fisk hvert år.

Men forskernes studie kan nå snu om på kabalen og brukes til å redde fisken.

Forskerne mener også at samme metoder kan benyttes til å kartlegge paringslyder hos blant annet sild, sardiner, torsk, hyse, havabbor, steinbit og stør. Slik kan man kartlegge utbredelsen av fisk, mener forskerne.