Hopp til innhold

Hologrammer skal gjøre operasjoner tryggere

Det ligner på science fiction, men er avanserte 3D-fotografi. Det skal gjøre at legene nøyaktig kan se en svulst og skjære den ut med minst mulig skade.

På Oslo universitetssykehus testes nå avansert hologram-teknologi. Dette kan bli mye brukt i fremtida, mener ekspertene. NRK fikk være med å se hva dette er. Bildene er filmet med hologram-briller.

VIDEO: Hologrammer skal gjøre det enklere for kirurger å forberede seg til operasjoner og gjøre operasjonene tryggere.

– Du må vite alt om pasienten, du må vite hvilken type operasjon du skal gjøre, også ha tenkt på hvilke eventualiteter som kan skje, forteller Bjørn Edwin, kirurg ved Oslo universitetssykehus til NRK.

Han er blant dem som tror at Hololens, såkalte «mixed reality»-briller, vil gjøre det lettere for kirurger å operere.

Skal gjøre hverdagen lettere

Ole Jakob Elle

LETTERE: Nye metoder skal gjøre hverdagen lettere for kirurgene, sier Ole Jakob Elle.

Foto: SVERDVIK/KRÅKENES / NRK

Hologrammer av en lever med kreft skal gjøre det mulig for kirurger å gjøre minst mulig skade når de opererer.

– Nye kirurgiske metoder skal prøve å gjøre hverdagen lettere for kirurgene og bedre for pasientene, forteller Ole Jakob Elle, som er teknolog ved Oslo universitetssykehus, til NRK.

På Intervensjonssenteret ved Rikshospitalet har de siden 1996 testet og utviklet nye teknologier for å finne nye metoder som kan komme pasientene til gode. En av de aller nyeste metodene er Hololens.

– Vi forsøker å utvikler nye metoder for å hjelpe kirurgene slik at de vil kunne gjøre en bedre og en sikrere jobb. Gjennom Hololens vil det være mulig for kirurgene å utføre operasjonen på en sikrere måte, forklarer Elle.

Organ sett gjennom HoloLens

HOLOGRAM: Slik ser et organ ut gjennom «mixed reality»-brillene.

Foto: SVERDVIK/KRÅKENES / NRK

– Dette er genialt

3D-modell av et hjerte

NYTTIG: Allerede bruker enkelte kirurger 3D-modeller av organer. Det minsker risikoen under en operasjon, forteller Henrik Brun.

Foto: SVERDVIK/KRÅKENES / NRK

Overlege ved Oslo universitetssykehus Henrik Brun viser fram 3D-modeller av individuelle barnehjerter og er meget positiv til hvilken fordel disse gir til kirurgene.

– Dette er jo genialt, det gjør at vi kan øve oss på plastikk, som ikke utgjør noen risiko, før vi går i gang med operasjonen hvor alt må skje riktig hver gang, forteller Brun til NRK.

Det nyeste tilskuddet til senteret er Hololens, nylig ankommet fra USA. Teknologien gjør det mulig for legene å sitte og planlegge operasjoner ved hjelp av hologram.

– Nå kan jeg altså ta tak i leveren, rotere den rundt. Brillene gjør det mulig å se på baksiden og jeg kan skape meg et bilde av hvordan jeg skal starte, forklarer Bjørn Edwin mens han prøver brillene.

– Jeg syns dette fungerer veldig bra jeg, sier Edwin.

Edwin tester ut HoloLens

TEST: På Oslo Universitetssykehus har de testet ut Hololens. Om ikke lenge tror de at kirurger bruker brillene under operasjoner.

Foto: SVERDVIK/KRÅKENES / NRK

Kan bruke brillene under operasjoner

På senteret tror de at man om ikke lenge vil bruke brillene under operasjoner og dermed kunne ha en modell av pasienten rett ved siden av operasjonsbordet.

– Tror du dette kommer til å være til hjelp?

– Det vi ser her nå ved at vi både kan ha pasienten i helstørrelse og plukke ut organene tredimensjonalt er helt fantastisk. Det er en helt ny verden for oss som ikke er vant til dette, og kan være til hjelp i fremtiden, sier Edwin.

VIDEO: I Dagsrevyen viste vi i dag frem hvordan det vil se ut for leger som bruker Hololens. Brillene skal gjøre det mulig for kirurger å se en svulst og skjære den ut med minst mulig skade.