Hjertet er fremtidens mp3-lader

Menneskets hjerterytme kan få Ipoder til å spille i fremtiden. Forskere er i ferd med å utvikle en fleksibel minichip som lager strøm av kroppens egne bevegelser.

Ipod

I fremtiden kan hjerterytmen kanskje lade mp3 spillerne våre.

Foto: colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forskere i USA håper utviklingen innen nanoteknologi kan gi elektronikk som ikke krever batterier.

En slik elektronikk kan bruke små bevegelser som fingerkniping og blodstrømmen i kroppen til å skape strøm.

Forskerteamet har jobbet i seks år med teknologien, og presenterte sin nanogenerator på the National Meeting & Explotion of the American Chemical Society.

De har blant annet brukt den som strøm til LCD-skjermer og dioder, strømmen kom fra å klemme på nanogeneratoren med to fingre.

- Milepæl

- Denne utviklingen er en milepæl i utviklingen av produksjon av bærbar elektronikk som kan drives av kroppens bevegelser alene, sier Dr Zhong Lin Wang ved Georgia Institute of Technology til The Telegraph.

Den siste nyvinningen er ifølge avisen tusen ganger kraftigere enn sine forgjengere. Forskerne har nå tatt teknologien ut av laboratoriet for første gang.

- Vår nanogenerator kan endre livene våre i fremtiden. Potensialet er bare begrenset av fantasien, ifølge Wang.

Ipod

Forskere vil at vi skal lade mp3-spilleren med hjerterytme, blodstrøm og fingerkniping i fremtiden.

Foto: Bertrand Bechard / MAXPPP

Han mener nanogeneratoren kan brukes på mange flere områder som krever mer strøm, dersom utviklingen fortsetter i samme tempo. Wang ser blant annet for seg nanogeneratorer i skosålene i fremtiden.

Ipoder og mobiltelefoner

Nanogeneratoren fungerer ved å bruke nanotråder laget av sink oksid som genererer elektrisitet når de strekkes eller bøyes. Det betyr altså at de fleste kroppsbevegelser, fra hjerterytmen til å spasere, kan skape strøm.

Mobiltelefon

Forskerne ser også for seg at nanogeneratoren kan gi strøm til mobiltelefoner i fremtiden.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nanotrådene er så små at 500 av dem er like tykke som ett hårstrå. Forskerne har funnet en måte å kombinere den elektriske kraften til flere millioner slike tråder.

Fem nanogeneratorer som jobber sammen produserer strøm på tre volt, som har samme spenning som to vanlige AA batterier.

- Flere nanotråder og flere nanogeneratorer kan sammen produserer nok strøm til større elektronikk som Ipoder og lading av mobiltelefoner, sier Wang til The Telegraph.