Hopp til innhold

Her står Philae støtt

Romsonden Philae, som landet på en komet onsdag, står nå støtt, ifølge BBC. Og nå har landeren sendt et bilde tilbake til Jorda som bevis.

67P

Her står Philae på kometen - til venstre ser vi en av landerens føtter.

Foto: ESA/Rosetta/Philae/CIVA

Philae er «stabil», skriver BBC.

Sonden skulle fortøyes med harpuner som ble skutt inn i kometen, men i timene etter den historiske landingen var forskerne fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) usikre på om sonden satt godt nok fast i kometen.

Informasjon fra romsonden tyder på at den måtte lande tre ganger før den fikk skikkelig feste.

ESA-ingeniører som har jobba med landeren sier ifølge BBC at den muligens spratt flere hundre meter opp fra kometoverflata da den landa for første gang.

Kommunikasjonen med landeren er nå oppe og går igjen, etter å ha vært nede i natt. Den har sendt sitt første bilde tilbake til Jorda, en mosaikk bestående av to bilder.

Klokka 14 kommer det et nytt bilde, denne gang en panoramavariant.

Harpuner fra Stavanger

Harpunene man fryktet ikke fungerte, ble testet i Stavanger for 21 år siden.

– Dette er veldig kjipt, for det var jo det nærmeste vi kom en teknologi som vi var med på, sa administrerende direktør Brage W. Johansen i Zaptec – som i dag blant annet leverer teknologi til NASA – til NRK da det var usikkert om harpunene ble skutt ut som de skulle.

Moderfartøyet Rosetta ble skutt opp i mars 2004, og landingssonden Philae landet på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko 510 millioner kilometer fra Jorda onsdag. Aldri tidligere har en romsonde foretatt en kontrollert landing på en komet.

Målet med ferden er å undersøke kometens støv og is for å finne partikler fra solsystemets dannelse. Forskerne håper den vil være i drift i minst en uke. Går alt som det skal, kan den imidlertid fungere i månedsvis. (NRK/NTB)

Klokka 17.03 jublet ingeniørene i ESAs kontrollrom etter å ha fått signal fra Philae fra overflata av kometen 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko, 500 millioner kilometer unna jorda.