Hopp til innhold

Her fødes en planet

Aldri før har en så ung planet blitt fanga av et teleskop.

LkCa 15

Til venstre ser vi støv- og gasskyen som omgir stjerna LkCa 15. Til høyre er det zooma inn på planeten som er i ferd med å bli til.

Foto: Kraus/Ireland

Adam Kraus fikk nylig æren av å forevige den yngste planeten vi noensinne har oppdaga.

Vanligvis vil moderstjerna skinne så sterkt at planetfødsler i nærheten blir umulig å få øye på, men astronomen fra University of Hawaii brukte en ny teknikk som sperra ut dette lyset.

Dette resulterte i at planeten LkCa 15b nå er den yngste planeten vi har sett - rundt fem ganger yngre enn den nest yngste.

– Denne unge gassgiganten er i ferd med å bygge seg opp av støv og gass. For første gang har vi vært i stand til å måle planeten direkte, i tillegg til støvmassen som omgir den, sier Kraus i følge Guardian.

En Jupiter-lignende planet

LkCa 15b ligger 450 lysår fra Jorda. Protoplaneten er omgitt av kjøligere støv og gass som den gradvis trekker til seg. Når planeten er ferdig utvikla vil den bli en gassgigant som Jupiter.

For å få øye på den unge planeten benytta Kraus seg av Keck-teleskopene på Hawaii - verdens største optiske infrarøde teleskop.

Sammen med Michael Ireland fra Macquarie University brukte han speil for å unngå lyset fra stjerna.

- Kan manipulere lyset

Kecks tilpasningsdyktige optikk gjør at bøyde speil fortløpende kan korrigere for atmosfærisk forstyrrende lys.

Dette kombineres med en teknikk som kalles aperture masking interferometry. Det går ut på å plassere ei maske med små hull foran blenderåpninga, så astronomene kan manipulere lyset.

Dette kombinasjonstrikset gjør astronomene i stand til å "bryte opp" støvringen rundt stjerner, og identifisere plasser der protoplaneter kan finne på å skjule seg.

– Har prøvd å flytte grensene

– Interferometri har blitt brukt siden 1800-tallet, men det er bare de siste sju åra vi har klart å kombinere det med tilpasningsdyktig optikk for å nå frem til små stjerner, sier Ireland til Daily Mail.

– Siden den gang har vi prøvd å flytte grensene så godt vi har klart ved å bruke de største teleskopene som finnes.

Kraus forteller at LkCa 15b var det andre målet de sikta seg inn på, og at de umiddelbart forsto at dette var nytt og spennende.

– Vi skjønte at vi hadde avdekka en gassplanet på størrelse med Jupiter, og at vi også kunne måle støvet og gassene som omga den. Vi hadde funnet en planet i starten av livet sitt, sier Kraus.