Hopp til innhold

Dette er verdens minste faksimile

Denne forsiden er tegnet på et laboratorium i Zürich, og det er plass til 2000 av dem på et saltkorn.

US-SWISS-SCIENCE-MAGAZINE An image of smallest magazine cover in the world commissioned by National Geographic Kids is seen in an undated handout

Den minste magasinforsiden i verden, og dermed også den minste faksimilen. Forsiden måler 11 ganger 14 mikrometer.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det ser kanskje ut som en dårlig scannet faks fra åttitallet, men bildet i toppen av artikkelen er i virkeligheten en svært liten faksimile av National Geographic Kids' mest populære forside fra i fjor.

Den er faktisk så liten at det er plass til 2000 av den på et gjennomsnittlig saltkorn. Forsiden måler 11 ganger 14 mikrometer, altså en tusendels millimeter. Det er på størrelse med en rød blodcelle og soleklar verdensrekord til IBMs forskningslaboratorium i Zürich, skriver Discovery News.

Bildet ble skrapt fram i en ørliten plastbit med en oppvarmet silisiumnål. Det som ser ut som gråtoner i plastbiten er i virkeligheten dypere og grunnere innriss. Metoden kalles nanolitografi, og maskiner som tar metoden i bruk er akkurat kommet på det kommersielle markedet.

Ørsmå bruksområder

De vanligste bruksområdene er derimot ikke ørsmå forsider av barneblader. IBM ser for seg at metoden kan brukes for å konstruere ørsmå elektroniske komponenter.

Samtidig kan denne typen trykking kan gi en helt ny generasjon sikkerhetsmerking av verdisaker, til vannmerker på ID-papirer, og til en rik underskog av kommersielle produkter.

SwissLitho, selskapet som har patentet på metoden, ser for seg en rekke andre bruksområder, men de fleste av disse områdene ligger fortsatt i framtida.