NRK Meny
Normal

Her er overvåkingsfellene

Her er ti tips om hvordan du kan leve et sporløs liv.

Overvåkingskamera
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Du legger igjen digitale spor etter deg selv mange ganger i løpet av en dag. Samtidig får myndigheter og næringslivet større mulighet til å bruke opplysningen de finner om deg. Men den som vil verne om privatlivet sitt har ingen enkel jobb.

  1. Mobiltelefon                                                                      At du kan spores opp med mobiltelefon, kommer ikke som noen bombe. I flere år har det eksister tjenester der du kan spore opp venner som abonnerer på samme tjeneste.       Med en rettslig kjennelse eller i en nødsituasjon kan teleselskapene finne ut hvilken basestasjon du er koblet opp til.                                                                                                     Politiet kan også med de nye endringene i telekomloven slå ut en basestasjon og sette opp sin egen falske base. På den måten kan de i teorien avlytte alle samtaler i et område.                                                                                                        Selv om mobilen din er avslått, finnes det spionprogram som kan skru den på å gi overvåkerne mulighet til å høre hva du gjør til enhver tid.                                                                    Tips: Ta av batteriet.                                                          
  2. Bil                                                                          Kameraene ser deg overalt. Tunneler, veikryss og store ferdselsårer blir overvåket med kamera. Bildene fra trafikkovervåknigskameraene blir sjeldent lagret noe sted, men det blir bildene i bomstasjoner. Alle biler som passer en bomstasjon blir registrert, med mindre det er en av de utdøende bomstasjonene som fortsatt har myntinnkast.  Men overalt går man nå over til automatiske bomstasjoner der du vil bli lagret lenge. Autopassbrikken er en såkalt RFid- brikke som kan leses av på avstand. Bilen din er selvsagt registrert hos Biltilsynet. Du kan heller ikke fylle bensin noe sted uten å bli fanget opp av et overvåkingskamera.                                                         Tips: Ikke kjør bil.                                                                                                     
  3. Fly                                                                                Tidligere trengte man bare å identifisere seg når man skulle fly utenlands. Slik er det ikke lenger. Norwegian krever ID uansett. Hos SAS må du enten legge igjen fingeravtrykket ditt eller vise legitimasjon når du sjekker inn bagasje.              Tips: Fly med SAS uten å oppgi navnet ditt og ta bare med håndbagasje.                                                                                    
  4. Tog og buss                                                                        Store stasjoner og holdeplasser i bysentrene er ofte overvåket. Oslo S er den største overvåkingsbastionen i landet med rundt 300 kameraer. Det fnis også overvåkningskameraer inne på enkelte bybusser.                     Tips: Betal kontant og hold deg til stasjoner og holdeplasser i utkanten av byene.                                                                                      
  5. Butikker                                                                          Det er selvsagt fy å bruke bank- eller kredittkort når du handler. Du kan heller ikke ta ut penger av minibanken, hvis du vil leve en sporløs tilværelse. Du kan heller ikke få lønn betalt inn på konto. En annen felle er kundekort som gir deg rabatt på enkelte varer. Hva du handler kan enkelt lagres hos butikkjeden.                                                                    Tips: Finn en butikk uten overvåkingskamera og betal kontant.                                                                                                                         
  6. Internett                                                                               I det du skrur på PCen er du sårbar hvis du har trådløst nettverk. Datamaskinene unike macnummer og IP-adressen din blir lagret i nettverket du er koblet opp mot og hos internettleverandøren. Nettsider du går inn på kan legge igjen informasjon på maskinen din som gjør at de kjenner deg igjen og logger du deg inn med brukernavn, er du i hvert fall avslørt. Word-dokumenter du skriver innholder gjerne navnet ditt uten at du kan se det og har du kastet deg på facebook-bølgen er du ute å kjøre. Profilen din kan ikke slettes og bilder som av deg vil trolig ligge der til evig tid. Spionprogramvare kan overføre skjermbildet og alle tastetrykkene du gjør og dermed røpe både passordene og kontonumrene dine til folk som vil det vondt.         Nettvanene dine blir overvåket av selskaper som vil selge deg ting og mye tyder på at all e-post som går via USA blir overvåket automatisk. Sjefen din kan også overvåke nettbruken din så lenge han har meldt fra om det på forhånd, men bare hvis han har saklig grunn til det. Dersom det nye datalagringsdirektivet trer i kraft skal myndighetene kunne gå mellom et halv og to år tilbake i tid for å finne ut hvem du har skrevet epost til og når, Når du er logget av og på internett, hvem du ringte til, og hvor du var når du ringte, sendte SMS o.s.v.                                                                                            Tips:  Tips: Oppgi aldri ditt virkelige navn på nettet og koble deg på nett via en proxyserver som gjør surfingen anonym. Bruk e-post-tjenester utenfor EU og USA. Her kan du finne ut hva slags opplysninger du gir fra deg på nettet akkurat nå:  Nettside for de anonyme                                                                            
  7. Hos legen                                                                       Leger har plikt til å føre journal, men opplysningene er bundet av taushetsplikt. Dersom du har spesielle sykdommer som kreft eller kjønnssykdommer, blir det lagret i et nasjonalt register. Et nytt personidentifiserbart register for alle pasienter er på trappene. Kritikerne er redd informasjonen kan komme på avveie. Helseundersøkelser er også en kilde til pasientinformasjon om deg. Opplysninger du for eksempel ikke vil at forsikringsselskapet ditt skal få tak i.                     Tips: Holde deg frisk.                                                                        
  8. I døra                                                                                 Den trådløse revolusjonen er i gang når det gjelder adgangskort og billettsystemer. Såkalte RFid brikker finner du i biblioteksbøker, i bomringbrikken, i adgangskort og i passet ditt. Disse kan leses av på avstand, alt fra noen få cm til flere meter avhengig av typen. Mye av informasjonen kan leses med en leser du selv kan kjøpe.                                Tips: Styr unna RFid-brikker.                                            
  9. I byen                                                                    Overvåkingen av byrommet skjer både i butikker og av politiet i Oslo. Alle som har kamera skal være registrert hos Datatilsynet, men det fins mange kameraer som ikke er registrert. Dessuten er mange av dem satt opp ulovlig ved at de er rettet mot de ansatte i butikker.                                   Tips: Se opp.                                                                                   
  10. DNA                                                                                   I dag kan politiet ta DNA-prøve av alle som samtykker og kan i tilegg lagre prøvene til personer som er dømt for særlige grove forbrytelser i et DNA-register. Men en endring som utvider dette til å gjelde alle som er har fått bot eller er dømt til fengsel er på vei. I Danmark holder det at du er siktet i en sak og i England blir alle som blir arrester.                            Tips: Ikke bli arrestert

SE: Digitale spor avslører hva vi gjør