NRK Meny
Normal

Her er nanokrystall-TVen

LAS VEGAS (NRK): Både Samsung og LG presenterte i dag TVer med kvanteprikk-teknologi, sistnevnte slo også til med en telefon som leger seg selv.

Gadget Show Samsung Joe Stinziano

Joe Stinziano med den nye TV-modellen som står på et stativ som automatisk skal snu TVen mot seeren.

Foto: John Locher / Ap

Det var som vanlig knytta spenning til tungvekteren Samsungs CES-pressekonferanse, og i år visste ikke folk helt hva de kunne forvente seg.

Tim Baxter starta, i god tekno-pressekonferanseånd, med å skryte av alt de har oppnådd. Samsung har vært størst på TV i ni år, og 60 prosent av alle UHD-TVer – også kjent som 4K – er solgt av dem.

S for kvanteprikk

De nye TV-modellene som ble presentert i dag har fått navnet SUHD. Samsung presiserer ikke va S-en står for, men det som skiller SUHD-LCD og tradisjonell UHD-LCD er en såkalt kvanteprikk-teknologi.

Kort fortalt går teknologien ut på å legge en film av nanokrystaller foran TVens baklys, noe som skal føre til at fargegjengivelsen og lysstyrken blir langt bedre.

Samsungs Joe Stinziano sier at fargerommet økes med 64 ganger sammenligna med en tradisjonell TV, riktignok uten å konkretisere hva "tradisjonell TV" betyr.

Noen timer tidligere hadde konkurrenten LG, også de fra Korea, presentert sin nye modell - også den med kvanteprikk-teknologi.

Samsung lanserte ni modeller, den lekreste kommer med en 105" stor skjerm som kan bues ved hjelp av et tastetrykk. Ingen priser er offentliggjort, men CNET spekulerer i at akkurat den vil koste omtrent $120.000, altså drøyt 900.000 norske kroner.

US-NEWEST-INNOVATIONS-IN-CONSUMER-TECHNOLOGY-ON-DISPLAY-AT-2015-

LGs Frank Lee er tydelig fornøyd med å vise fram den nye toppmodellen.

Foto: David Becker / Afp

Slutt på riper?

LG, som hadde æren av å være først ut av de store med sin pressekonferanse, presenterte i motsetning til Samsung et nytt mobilflaggskip: G Flex 2. Dette er oppfølgeren til fjorårets G Flex, den første mobiltelefonen med fleksibel skjerm.

Telefonen er buet, noe LG forklarer med at den skal følge ansiktsformen som et godt, gammeldags telefonrør. Den skal også absorbere støt bedre, og ha 30 prosent sterkere glass enn forrige modell.

Det ble også lagt vekt på at lakken på baksida er såpass elastisk at eventuelle riper blir borte av seg selv, visstnok i løpet av bare ti sekunder.

Skjermen er mindre enn forgjengerens – 5,5" mot 6". Siden oppløsninga er økt fra 720p til 1080p resulterer det, ifølge CNET som har sett ordentlig på telefonen, i en markant skarpere skjerm.

I morgen åpner CES for alvor - følg verdens største teknomesse på NRK.no