Her er framtidas soldattransport

Det amerikanske forsvarsdepartementet vil utvikle helikopterbil til bruk i krig.

Helikopterbil

Slik ser Lockheed Martin for seg at Transformeren kan komme til å se ut.

Foto: DARPA

Sammen med sølvklær har flyvende biler lenge vært et sikkert tegn på at ei filmhandling er satt i framtida. Nå har Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) tatt grep for å forene framtid og nåtid.

Vil unngå uforutsigbare trusler

Helikopterbil

Transformeren vil i følge DARPA være ideell for evakueringsoppdrag.

Foto: DARPA

DARPA er en etat i det amerikanske forsvarsdepartementet som jobber for at det amerikanske militæret skal «opprettholde teknologisk overlegenhet». Et ledd i den planen er den planlagte Transformer (TX) som skal kombinere fordelene med luft- og bakkegående fartøy i ett.

Bevegelsesfleksibilitet er et viktig stikkord i utviklinga, og målet er å skape et fremkomstmiddel som både kan unngå uforutsigbare trusler og hindringer i veien.

Farkosten er på planleggingsstadiet, og DARPA sier at TX-programmet har som mål å utvikle et robust bakkefartøy som kan gjøres om til et luftfartøy som kan lette og lande vertikalt.

Halvveis selvgående

Transformeren skal kunne frakte 500 kilo over 45 mil, både i lufta og på bakken. Dette betyr at den vil ha kapasitet til å frakte fire soldater med fullt utstyr.

DARPA ser for seg at Transformeren skal være semiselvstyrende når den er i lufta, og at ikke-piloter skal kunne ta av og lande med den. De tror den vil redusere evakueringstid av skadde, effektivisere forsyningsoppdrag, og lette inrykkinga og uttrekkinga av fire-teams.

Foreløpig har seks ulike leverandører blitt plukka ut til å bidra i første fase av TX-programmet. Drivmotorsystemer, vingestruktur, energidistribusjon og materialvalg er bare noe av det som skal fokuseres på i denne fasen, som DARPA sier vil vare i ett år.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)