Her er framtidas soldattransport

Det amerikanske forsvarsdepartementet vil utvikle helikopterbil til bruk i krig.

Helikopterbil

Slik ser Lockheed Martin for seg at Transformeren kan komme til å se ut.

Foto: DARPA

Sammen med sølvklær har flyvende biler lenge vært et sikkert tegn på at ei filmhandling er satt i framtida. Nå har Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) tatt grep for å forene framtid og nåtid.

Vil unngå uforutsigbare trusler

Helikopterbil

Transformeren vil i følge DARPA være ideell for evakueringsoppdrag.

Foto: DARPA

DARPA er en etat i det amerikanske forsvarsdepartementet som jobber for at det amerikanske militæret skal «opprettholde teknologisk overlegenhet». Et ledd i den planen er den planlagte Transformer (TX) som skal kombinere fordelene med luft- og bakkegående fartøy i ett.

Bevegelsesfleksibilitet er et viktig stikkord i utviklinga, og målet er å skape et fremkomstmiddel som både kan unngå uforutsigbare trusler og hindringer i veien.

Farkosten er på planleggingsstadiet, og DARPA sier at TX-programmet har som mål å utvikle et robust bakkefartøy som kan gjøres om til et luftfartøy som kan lette og lande vertikalt.

Halvveis selvgående

Transformeren skal kunne frakte 500 kilo over 45 mil, både i lufta og på bakken. Dette betyr at den vil ha kapasitet til å frakte fire soldater med fullt utstyr.

DARPA ser for seg at Transformeren skal være semiselvstyrende når den er i lufta, og at ikke-piloter skal kunne ta av og lande med den. De tror den vil redusere evakueringstid av skadde, effektivisere forsyningsoppdrag, og lette inrykkinga og uttrekkinga av fire-teams.

Foreløpig har seks ulike leverandører blitt plukka ut til å bidra i første fase av TX-programmet. Drivmotorsystemer, vingestruktur, energidistribusjon og materialvalg er bare noe av det som skal fokuseres på i denne fasen, som DARPA sier vil vare i ett år.

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)