NRK Meny

Her er forventa levealder 30 år

Indonesiske arbeidere jobber tovtimersskift med å bære svovel ved en aktiv vulkan.

Ijen-vulkankomplekset i Indonesia er arbeidsplassen til omkring 200 menn.

Livsfarlige arbeidsforhold gjør at de som jobber der ikke kan regne med å bli mer enn 30 år gamle, ifølge Daily Mail

Øverst i saken kan du se bildeserien der den russiske fotografen Sergey Krasnoschchokov har dokumentert arbeidsforholdene.

30 kroner dagen

Jobben går ut på å bære størkna svovel opp fra bunnen av krateret. De rekker rundt ti turer hver dag, og bærer gjerne opp til 90 kilo på hver tur.

Svovelklumpene skal fraktes 300 høydemeter opp til kanten av vulkanen - helninga på stien de bruker er på mellom 45 og 60 grader. Til slutt skal alt fraktes tre kilometer nedover fjellsida for å veies.

For dette arbeidet får de omlag 30 kroner daglig.

Det er ikke det fysisk beintunge arbeidet som representerer den største helsetrusselen for arbeiderne. De jobber i et miljø der lufta er full av giftige gasser, og har stort sett bare en våt klut over munn og nese som beskyttelse.

Verdens største svovelsjø

Vulkaniske gasser blir kanalisert gjennom keramikkrør, noe som fører til kondensering av flytende svovel.

– Vi ser over hele verden at eksponering for svoveldioksid fører til at folk dør tidligere, sier Marit Låg, som er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Hun forklarer at det ofte fører til luftveissykdommer, og at forventa levelader på 30 år ikke virker usannsynlig i et ekstremt miljø som dette.

I tillegg ligger verdens største svovelsyreinnsjø i krateret. Den turkise syresjøen er en kilometer i diameter, og har en pH-verdi på 0,5 - omtrent det samme som bilbatterisyre.

Svovelklumpene arbeiderne henter ut fra vulkanen ender som oftest opp hos oljeraffinerier og firmaer som produserer rengjøringsmidler eller gjødsel

Ija

Her ser vi Ijen-vulkankomplekset. Svovelsyresjøen er i midten, og arbeiderne henter svovel fra det oransje området nede til høyre.

Foto: G. L. L. Kemmerling und H. W. Woudstra
Hva skjer i hjernen når den eldes, og hva kan vi gjøre for å holde den frisk så lenge som mulig? Kan vi bremse aldring, minker også risiko for sykdommer som Alzheimer. Og kanskje er det teknologi som skal gi hjernen vår evig liv. Programleder er Solveig Hareide. (5:5)
Finnes ungdomskilden? Vi overøses av råd om hva vi bør spise for å leve lenge. Hva sier vitenskapen? Kan blod, potetvann, nøtter og rødvin gi oss et lengre liv? Og drømmen om en pille mot aldring kan snart bli virkelighet. Programleder er Solveig Hareide. (4:5)
Hvorfor blir noen over 100 år, mens de fleste takker for seg rundt 80? Hemmeligheten kan ligge i genene våre. Med aldring øker risikoen for sykdommene som tar livet av oss. Ny kunnskap om vårt DNA og ny teknologi kan gi oss uante muligheter for et langt liv. Programleder er Solveig Hareide. (3:5)