NRK Meny
Normal

Her bæsjer verdens største fisk

Hvalhai tatt på fersken med flyfoto.

Whale shark poop

Lite ante denne hvalhaien om at den ble fotografert i en privat stund. De to hvite skyene bak dyret er avføringa.

Foto: Alistair Dove

Må du så må du. Og er du verdens største fisk, så må du tydeligvis noe så voldsomt.

Det har Alistair Dove, som er zoolog ved Georgia Aquarium , nå dokumentert. Han satt i et småfly på vei til Mexicogulfen da han foreviga en hvalhai som gjorde sitt fornødne.

Gulf Oil Spill Whale Sharks

Hvalhaien er, i motsetning til hva man kanskje skulle tro, ikke farlige for mennesker.

Foto: Andy Murch / Ap
– Veldig uvanlig

Det er ikke småtterier som ligger igjen i kjølvannet når gigantfisken renser systemet, Alistair Dove anslår til Wired at den hvite avføringsskyen på bildet er ni ganger seks meter. Med en tykkelse på rundt en meter vil det gi litt over 50 kubikkmeter avføring.

– Det er veldig uvanlig å se ville haier bæsje, men denne flokken var så tallrik og glupsk at vi så flere slike skyer til en hver tid, skriver han på bloggen sin .

Hvalhaien er verdens største fisk. Den kan bli opptil 13 meter, og veie så mye som 36 tonn. Den lever av plankton, krill og småfisk som den siler gjennom bardene.

Forsker på avføring

For Dove er ikke en hvalhais dovaner bare plump underholdning. Han studerer hvalhaier, og har lenge prøvd å få tak i avføringsprøver, noe som har vist seg å være lettere sagt enn gjort.

Han sier at ingen tidligere har analysert hvalhaiens avføring, og at dette kunne gitt inngående kjennskap til deres matvaner og fordøyelse.

– Det er en flott måte å lære masse om hvalhaien på kort tid på. I tillegg er det en metode som ikke forstyrrer fisken i det hele tatt.