Hopp til innhold

Har trolig oppdaget ny måne rundt jorda

Jorda har fått en ny, liten følgesvenn på sin ferd rundt sola. Den har trolig gått i bane rundt oss de tre siste årene, men er først oppdaget nå.

Astronomer har oppdaga en midlertidig minimåne rundt Jorda.

KNØTTLITEN PRIKK: Bildet viser den nye gjesten midt i bildet. Kameraet har fulgt lyspunktet i høy hastighet. Derfor framstår stjernene rundt som fargede striper.

Foto: THE INTERNATIONAL GEMINI OBSERVATORY/NSF’S NATIONAL OPTICAL-INFRARED ASTRONOMY RESEARCH LABORATORY

Vår nye gjest beveger seg i en ganske vill bane rundt oss. Det skyldes at den trekkes i tre ulike retninger samtidig av både jordas, månens og solas gravitasjon.

– Siden denne lille asteroiden går i bane rundt jorda er den per definisjon en måne, sier astronom Håkon Dahle til NRK.

I kosmisk forstand er den bitte liten, på størrelse med en bil.

– Det er som å finne nåla i høystakken. Man må ha et instrument som kan skanne hele himmelen, sier Håkon Dahle.

Minimånen kom trolig inn i jordas gravitasjonsfelt i oktober 2017.

Ustabil bane

Til vanlig har de fleste asteroidene sitt hjem i et belte mellom Jupiter og Mars. Men noen av dem går i en bane som gjør at de kan bli påvirket av andre planeters tyngdekraft. Dermed kan steinklumpene komme på avveie, og bli fanget inn i bane rundt jorda.

Men vi kan ikke smykke oss med to måner i lang tid. Flere forskningsmiljøer har beregnet ferden til den nyoppdagede gjesten, og kommet fram til at den forlater oss i mars eller april. Da vil solas gravitasjon vinne – og besøket tar slutt.

Månen sett fra romstasjonen

HAR FÅTT BESØK: Den eldgamle steinklumpen på nattehimmelen har fått en ustabil lillebror.

Foto: Nasa

– Om denne asteroiden skulle falt mot jorda, hadde den neppe utgjort noen fare. Den er så liten at det aller meste ville brent opp i atmosfæren, sier Dahle.

Forrige gang det ble oppdaget en asteroide i bane rundt jorda var i 2006. Denne lyder navnet 2006 RH120, men har forlatt oss for lengst. Den er nå tilbake i sin bane rundt sola.

Mener dette er stort

Håkon Dahle forteller at det tidligere har vært en del falske alarmer om nye måner. Det man har trodd var en naturlig gjest fra verdensrommet, har vist seg å være deler av gamle raketter som svever rundt.

Det er trolig ikke tilfellet nå.

Det var astronomer ved det NASA-finansierte Catalina Sky Survey i Arizona, USA som fant klumpen av jern og stein først.

«Dette er stort. Av en million kjente asteroider, er dette kun den andre kjente som går i bane rundt jorda». Det skriver astronom Kacper Wierzchos på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Etter at den nye månen ble oppdaga, har også flere andre forskere sett minimånen som er på snarvisitt. Den har fått det fengende navnet 2020 CD3.

Kan være flere

Den nyoppdagede minimånen har fått oppmerksomhet i medier verden over.

Men selv om den snart forlater oss, kan det være andre, uoppdagede himmellegemer på besøk rundt jorda.

– Jeg vil tro det er flere slike, men de vil være enda mindre eller i samme størrelse. Ellers ville vi funnet dem for lengst, sier Håkon Dahle.

Håkon Dahle i kontrollrommet på et observatorium på Hawaii

«MINIMÅNE» RUNDT JORDA I TRE ÅR: Seniorforsker Håkon Dahle sier det er vanskelig å oppdage så små gjenstander i bane rundt jorda.

Foto: H.DAHLE / UiO