Hopp til innhold

Har funnet «tipp-tipp-tipp-oldefaren» til T. rex

Timurlengia euotica var på størrelse med en hest, hadde god hørsel og relativt stor hjerne. Den kan være forklaringen på hvorfor Tyrannosaurus rex ble så stor.

Timurlengia euotica

Forskerne har funnet noen ryggvirvler, en bit av en hjernekasse, en del av en overkjeve, litt underkjeve, noen tenner og et par klør. De mener Timurlengia så slik ut.

Foto: HANDOUT / Reuters

Til nå har vitenskapsmenn visst lite om hvordan den legendariske store kjøtteteren ble «sjefen på jorda» for om lag 65 millioner år siden. Men nå mener forskere at svaret kan ligge i funnet av Timurlengia euotica, en hittil ukjent slektning av den store T. rex.

Timurlengia var mindre enn den elefantstore T. rex. Fossilene av dette dyret er funnet i en ørken i Usbekistan. Forskerne mener han levde der for rundt 90 millioner år siden.

– Måtte bli smart før den kunne bli stor

– Forfedrene til den store T. rex må ha sett ut sånn som Timurlengia. Den var på størrelse med en hest, hadde stor hjerne og meget god hørsel, sier Steve Brusatte ved University of Edinburgh's School of GeoSciences. Sammen med blant andre Hans Sues fra Smithsonian's National Museum of Natural History i Washington presenterte han funnet mandag.

Hans Sues, paleontolog

Paleontologen Hans Sues sammenligner tannen til en T. rex med tannen til en Timurlengia.

Foto: MARK WILSON / Afp

Brusatte sier hørselen og intelligensen var en forutsetning for at arten kunne vokse. Vitenskapsmennene har brukt CT-skannere for å undersøke hodeskallen og har rekonstruert hjernen digitalt. De mener å ha funnet ut at dinosauren hadde meget god hørsel, den kunne blant annet høre lavfrekvente lyder.

– Tyrannosaurus måtte bli smart før den kunne bli stor, sier Brusatte ifølge Reuters.

Og stor ble den, en T. rex kunne veie opp mot sju tonn.

– Puslespillbrikken som manglet

Før denne oppdagelse ble gjort har det vært en gap i kunnskapen om hva som skjedde med Tyrannosaurene for 100 til 80 millioner år siden.

Jørn Hurum

Paleontolog Jørn Hurum sier det nye funnet gir økt forståelse og viten om tyrannosaurene.

Foto: NRK Eivind Molde

– Dette er noe vi har ventet på lenge. Vi har funnet tipp-tipp-tipp-oldefaren til T. rex. og så har vi T. rex og vennene hans helt på slutten av den tiden de levde, men vi har manglet det i midten. Så nå er det en puslespillbrikke på plass i forståelsen vår, sier paleontolog ved Naturhistorisk museum, Jørn Hurum.

Han sier til NRK at vi nå får viten om hva som skjedde fra dyret var et par meter langt og til det ble tolv meter. Det som er funnet er noen ryggvirvler, en bit av en hjernekasse, en del av en overkjeve, litt underkjeve, noen tenner og et par klør.

– Så de har ikke noe helt, fint skjelett. Men det er nok til å si at det er en slektning av Tyrannosaurus rex. Det ser man blant annet ved å undersøke hjernen, den er av samme type som det man ser hos en T. rex sier Hurum.