Hopp til innhold

Har fotografert et hjerte i rommet

Bildene av dvergplaneten Pluto bli nå klarere hver eneste dag. Det siste bildet fra sonden som nå nærmer seg det mystiske legemet viser noe som ser ut som et hjerte.

Pluto fotografert 7. juli

Bildet av Pluto kom inn til jorden på ettermiddagen 8. juli. Da var sonden New Horizons bare åtte millioner kilometer fra dvergplaneten. Bildet viser et lyst felt som kan se ut som et hjerte.

Foto: NASA

Det store lyse området som ser ut som et hjerte virker å være en struktur på overflaten som har vært der en stund.

Det kan se ut som det dukket opp på de beste bildene astronomene hadde av Pluto før sonden New Horizons begynte å melde tilbake.

Laster Twitter-innhold

Bildet som viser den mystiske strukturen ble tatt av teleskopkameraet på sonden 7. juli, men på grunn av den enorme avstanden til jorden, fikk astronomene bildet i hendene først dagen etter.

Signaler fra sonden bruker mer en fire og en halv time på å nå hjem.

"Hjertet" er det lyseste området på Pluto, og forskergruppen som er ansvarlig for ferden til dvergplaneten skriver at det kan være relativt ferske avsetninger av frosne gasser. Metan, nitrogen og karbonmonoksid blir nevnt.

Se også: Nye strukturer på Pluto

- Det er lett å innbille seg at du ser mange forskjellige kjente strukturer og omriss i den bisarre samlingen av lyse og mørke felter, sier en av forskningslederene, John Spencer ved Soutwest Research Institute.

- Men det er for tidlig til å slå fast hva disse strukturene egentlig er, slår Spencer fast.

På de siste bildene, er det også mulig å se mørke, regelmessige flekker langs ekvator. Hver av flekkene er omtrent 500 kilometer i diameter. Hva som er opphavet til regelmessigheten, er det ingen som vet.

New Horizons ved Pluto

Slik kan det se ut når New Horizons farer forbi Pluto på ettermiddagen 14. juli. Bildene fra nærpasseringen får ikke før tidligst dagen etter.

Foto: NASA

Ligner ikke på noe annet vi har sett

Fargemessig ligner Pluto på planeten Mars, men der ender også sammenligningen. Pluto er mindre, har helt andre materialer på overflaten og er mye kaldere.

- Selv med denne oppløsningen på bildene er det klart at Pluto ikke ser ut som noe annet legeme i solsystemet, melder New Horizons forskeren Marc Buie i en foreløpig rapport.

- Vi ser allerede bemerkelsesverdig mange detaljer, og kompleksiteten fortsetter å øke etterhvert som bildene blir bedre. Mørke områder på Pluto

Vi får snart svar

Sonden New Horizons får kort tid til å finne ut hva dvergplaneten har å by på. Bare noen minutter ved nærmeste passering.

Sonden nærmer seg Pluto med en hastighet på over 50.000 kilometer i timen.

Klokken 13:49:57 norsk tid 14. juli vil den passere det nærmeste punktet. Etter den siste banekorreksjonen i slutten av juni, vil den haste seg forbi i en avstand av 12.500 kilometer.

Det er nær nok til å kunne se detaljer med en oppløsning på bedre enn hundre meter.