Hopp til innhold

Haiens store svakhet avslørt

Ny studie viser at noen haier kan være fargeblinde. Det kan redde mennesker.

Oksehodehai

17 haityper er undersøkt av de australske forskerne.

Foto: ANDREW MEDICHINI / AP

Etter å ha forsket på 17 forskjellige haiarter, konkluderer forskerne ved University of Western Australia med at mange haier bare har én type fargesensitive celler, også kjent som tappceller.

Menneskeøyne har til sammenligning tre tappcelle-typer slik at vi kan oppfatte blått, grønt og rødt lys.

Hos ti av haitypene fant ikke forskerne noen tappceller i det hele tatt.

«Hvis haiens netthinne ikke kan skille mellom forskjellige lysfarger, slik denne studien viser, kan det bety at de er totalt fargeblinde», skriver BBC.co.uk.

Skiller gråtoner

Haiene det er forsket på skal være i stand til å skille mellom forskjellige gråtoner, men kan sannsynligvis ikke se forskjellige farger, bekrefter forskerne, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Studien viser at kontrasten til bakgrunnen - i stedet for fargen i seg selv - kan være viktigere for haiens oppdagelse av objekter, forklarer en av forskerne, biolog Nathan Scott Hart.

Kan redde menneskeliv

Biologen mener avsløringen av haiens svakhet kan redde menneskeliv.

– Dette kan hjelpe oss til å designe svømme- og surfedrakter som gir en lavere visuell kontrast hos haiene. Det vil dermed kunne gjøre svømmerne og surferne mindre «attraktive» for haiene, sier Hart.

Den norske haiforskeren Ola Lundemo minner om at haiangrep på mennesker er svært sjeldent, men bekrefter at farger kan ha noe å si.

– Blant annet gule svømmeføtter kan virke å synes interessante for enkelte haiarter rundt dykkere, noe jeg selv har opplevd med tigerhai. Dette er også en grunn til at enkelte undervannsfotografer bruker nettopp disse fargene for å komme nære innpå dem, sier Lundemo til NRK.no

Lundemo presiserer imidlertid at mange haier ikke er avhengig av et godt syn, men har andre ekstremt effektive sanser på lur.

– Haier har fenomenal hørsel, sanser trykkbølger fra objekter eller mennesker som beveger seg i vann og har en utrolig luktesans. Så lenge hjertet slår i et menneske vil enkelte haier kunne sanse selv det på kloss hold, sier Lundemo.

– Nettopp fordi noen haier har så mange gode alternative sanser til synssansen er det for mange av dem en vanlig strategi å jakte i dårlige lysforhold og dårlig sikt, sier Lundemo.

Nattsyn

Hos mennesker er netthinnen tettpakket med lyssensitive stav- og tappceller.

Stavcellene, som fungerer i mye lavere lys enn tappcellene, er ifølge studien den vanligste celletypen hos haiene de har undersøkt. Stavcellene er ekstremt sensitive til lys og gir haien godt nattsyn, men kan ikke hjelpe den med å skille farger fra hverandre.

Å bare ha én type tappcelle er svært uvanlig på land, men kan være en «allmenn strategi» under vann. Tidligere er det påvist at både hvaler, delfiner og seler kun har én enkelt grønn-sensitiv tappcelle-type.

Helhodefisker og rokker, som er nært relarterte slektninger av haien, er imidlertid kjent for å ha potensiale for fargesyn, skriver forskerne.

– Hvithaien ser farger

Ola Lundemo sier at det også finnes haier med påvist fargesyn.

– Hvithaien er kjent som en et «visuelt rovdyr »fordi den bruker øynene mye når den jakter. Den har blitt beskrevet med fargesyn i tidligere anatomiske studier, sier Lundemo.

– Noen arter har forholdsvis godt syn mens andre ikke trenger å ha godt syn siden de likevel lever i stummende mørke, legger Lundemo til.

500 haiarter

Den australske studien, som er gjort med en såkalt mikro-spektrofotometri-teknikk, er publisert på engelsk i det tyske tidsskriftet Naturwissenschaften.

Det finnes over 500 beskrevne haiarter i dag, og artsvariasjonen er stor. Den australske studien tok kun for seg 17 arter og kan derfor ikke si noe generelt om hai som art.