NRK Meny
Normal

Hadde Wergeland ADHD?

Det tror nevrologen Nils Olav Aanonsen som i siste nummer av Tidskrift for den norske legeforening har gitt dikteren diagnosen ADHD. -Det er mye i hans biografier som taler for det.

Henrik Wergeland
Foto: Scanpix

Hør Verdt å vite-innslaget om Wergeland og ADHD

-Motorisk uro og snakkesalighet, men viktigst er hans immpulsstyrte adferd som gang på gang bringer ham i vanskeligheter, sier Aanonsen. -I tillegg hadde han stemningslidelse med mye sorg og mye motgang. Dette kan forklares med en nevropsykiatrisk forstyrrelse.

-Viktige kjennetegn på ADHD er også konsentrasjonsproblemer og påfølgende dårlige prestasjoner i teoretiske fag. Dette er kanskje ikke det vi først og fremst forbinder med Wergeland og hans lange dikt, skuespill og prosa?

-Du må ikke ha konsentrasjonssvikt selv om du har ADHD, svarer Aanonsen og plasserer dikteren i en undergruppe av sykdommen der motorisk uro og impulsstyrt adferd dominerer.

Litteraturviter Dagne Groven Myhren er Wergeland-ekspert og mener nevrologen er tar feil og henviser til Henrik’s far Nicolai som beskriver sin fem år gamle sønn som et rolig barn. Hun sier også at det finnes mange biografier om Henrik Wergeland som i høy grad motsier hverandre og at Wergeland’s liv er svært myteomspunnet. Hun mener Aanonsen har begitt seg ut på en risikabel øvelse når han nå prøver å diagnostisere Wergeland i ettertid:

-Vi må huske på at Wergeland har kompensert veldig mye med sin enestående begavelse, og akkurat det er veldig typisk for det begavede ADHD-mennesket, svarer Anonsen. -I den gruppen finner vi både professorer og kriminelle, for den slags skyld.

Last ned Verdt å vite-programmer som mp3-fil.