Grunnstoffenes historie

En liten forstad til Stockholm har gitt navn til hele fire ulike grunnstoffer. Mens Norge knapt har gitt navn til et eneste ett.

Det periodiske system
Foto: Illustrasjon: UIO

Selv om Norge er et land rikt på mineraler, har vi knapt satt spor etter oss i kjemiens bibel, det periodiske system. For mens den lille svenske landsbyen Ytterby fikk æren av å gi navn til hele fire ulike grunnstoffer er det norskeste bidraget i det periodiske system grunnstoffet thorium (Th) som er oppkalt etter den norrøne guden Tor.

Grunnstoffenes historie er ellers preget av mye overtro, for i oldtiden kjente vi mennesker bare sju metaller. Deres egenskaper ble regnet som sterkt koblet til himmellegemene og til dagene i kalenderen. 

Grunnstoffet jern var for eksempel koblet til planeten Mars. Årsaken var at de hadde den samme røde fargen. I tillegg ble jern regnet som hardt, sterkt og mandig.

HØR MER: Grunnstoffenes historie

Mandag 25. februar vil radioprogrammet Verdt å vite være viet grunnstoffene, og alle som vil vite mer kan skru på radioens kanal P2 klokka 12.03, eller høre programmet i nettradio .

Grunnstoffene har nå forøvrig fått sitt eget nettsted, og det er mulig å finne mer informasjon om kjemiens grunnsteiner på Periodesystemets eget nettsted