NRK Meny
Normal

Grønn Roskildefestival

Iskrem laget på sol, mobiler ladet med spinning og pariserhjul drevet av raps og syklende festivaldeltagere. Dette er noen av ingrediensene i Roskildefestivalens grønne satsning iår.

Pariserhjul
Foto: Annette Hobson

Hør: Verdt å vite spesial fra Roskildefestivalen i 2009

Roskildefestivalen i Danmark var den første festivalen til å systematisere gjenvinning av glass med en panteordning og alle tallerkner og alt bestikk kan resikuleres.

Pante stasjon på Roskildefestivalen 09

Pantestasjon på Roskildefestivalen 09

Foto: Annette Hobson

Festivalen jobber også aktivt med å anvende lokale råvarer og det er lokale idrettsforeninger får sin årsinntekt i løpet av den fire dager lange musikkfesten.

Roskildefestivalen 09 Mor Toves's

-Vi hadde ikke overlevd uten, sier en dame i Mor Toves mattelt. Deres epleskiver har vært Svogerslev håndballklubb hovedinntekt siden 1975.

Foto: Annette Hobson

Klimavennlighet når nye høyder i 2009

I forkant av klimakonferansen i København i desember i år satser festivalen enda mer enn tidligere, med egen klimacamping der folk som har gjort minst to klimavennlige tiltak i livet sitt det siste året kan søke om plass.

Les mer om Roskildefestivalens Green Fotsteps her.

Klimavennlig lek

Sykkel energi

Overalt på festivalområdet er det klimatiltak publikum kan være med på. Man kan sykkellade mobiltelefonen, eller, som disse her som sykler for å lage energi til en tur opp i pariserhjulet.

Foto: Annette Hobson

Klimauniversitetet

Festivalen har eget klima universitet der klimaeksperter foredrar og debatterer under hele uken. Og på området Climate Community kan folk lade sin mobil ved å sykle en times tid, eller bytte en varm øl mot en kald mens de lærer å vaske tøyet sitt på en mer klimavennlig måte.

Ny belysning

LED lys på Odeon scene Roskilde 09
Foto: Annette Hobson

Du kan ikke høre det på musikken eller se det på lysene, med unntak av på Odeon scenen. Der er mesteparten av belysningen strømsparende diodelys, såkalt LED-lys.

Dungen Roskilde 09

Til vanlig trekker lyden på en konsert 10% av strømforbruket, mens lyset drar hele 90%.

Foto: Annette Hobson

Vindkraft

Vindmøllen ved Roskilde festivalen

All strømmen som festivalen bruker, er CO2-nøytral og basert på dansk vindkraft. I Danmark ellers kommer 20% av kraften fra vindkraft.

Foto: Annette Hobson

Roskildefestivalens hjemmeside