NRK Meny
Normal

Greenpeace kårer Apple til miljøversting

Får på pukkelen for utstrakt bruk av kull, Apple slår tilbake og mener rapporten inneholder flere feil.

Earns Apple

Apple har enorm suksess, blant annet på grunn av iPad og iPhone. På miljøfronten ender de derimot opp som tapere.

Foto: Paul Sakuma / AP

Apple ble denne uka kåra til den minst miljøvennlige teknogiganten for andre år på rad.

Greenpeace, som står bak den årlige kåringa, begrunner først og fremst valget med at Apple i så stor grad baserer seg på kull som energikilde.

Her kan du lese hele rapporten

– Havner i bakleksa

De forskjellige firmaene blir i rapporten vurdert på fire punkter: Mulighet for innsyn, plassering av infrastruktur, energieffektivitet og investeringer i fornybar energi.

Toppkarakter er A, laveste karakter er F, og Apple får tre D-er og én F - sistnevnte i kategorien plassering av infrastruktur.

I tillegg presenterer rapporten en oversikt over hvor stor del av energien som kommer fra kull- og kjernekraft. Apple er versting på kull, og har bare Amazon bak seg på kjernekraftlista.

– Apple har havna langt bak Facebook og Google, som virkelig går i spissen på disse områdene. Det er synd at et firma som har bygd opp et rykte for å tenke annerledes nå havner i bakleksa, sier Greenpeace-talsmann Dave Pomerantz på hjemmesida deres.

Apple ut mot Greenpeace

I fjor tok Apple i bruk sitt nye iDataCenter i North Carolina i forbindelse med at nettlagringstjenesten iCloud ble allemannseie.

Greenpeace sier i rapporten at senteret trekker 100 MW, og at fornybar energi utgjør kun ti prosent av forbruket.

Apple mener Greenpeace er langt unna sannheten, og sier ifølge NY Times at senteret bare trekker 20 MW på full kapasitet.

I tillegg forklarer Apples talskvinne Kristin Huguet at de har planer om å bygge et svært nettverk av solcellepanel og brenselsceller knytta til Nort Carolina-senteret.

Greenpeace svarer i en artikkel på sine hjemmesider, og sier at tallene Apple leverer ikke står i samsvar med kostnaden og størrelsen på det nye senteret.

Twitter-slakt og Google-skryt

Kritikken mot Apple går ikke bare på byggeprosjekter i særlig kullavhengige stater som North Carolina og Oregon. Teknogiganten blir også beskyldt for å bruke mange giftige kjemikalier i dingsene sine.

Men det er ikke bare Apple som får kjørt seg i rapporten. Både Amazon og Twitter ender opp med tre F-er og én D, men disse firmaene er langt mindre avhengig av kull enn Apple.

Google er best i klassen med B,C,B og A på karakterkortet, og forholdsvis lave tall på ikke-fornybar energi.

Facebook får også skryt, siden forrige rapport har de avslørt planer om å bygge et datasenter i Luleå i Sverige som skal være hundre prosent drevet av fornybar energi.

SWEDEN-US-IT-INTERNET-FACEBOOK -

Sånn skal Facebooks nye serverhall i Luleå se ut - den skal utelukkende benytte seg av vannkraft.

Foto: SCANPIX-SWEDEN / Afp