Søker etter «Millennium Falcon»

Fredag startet ekspedisjonen der svenske forskere begynner granskningen av den mystiske steinformasjonen utenfor Stockholm.

Ocean exploreres

I dag setter en ekspedisjon ut fra Norrtälje, nord for Stockholm. Målet er en hemmelig posisjon, der dykkergruppa Ocean X-Team gjorde dette funnet, ved en tilfeldighet. Hele verden har spekulert i hva formasjonen kan være.

Dykkergruppa Ocean X-Team dro fredag kveld ut fra Norrtälje, nord for Stockholm, for å starte undersøkelsene av en formasjon som dukket opp på deres skjermer ved en tilfeldighet i fjor sommer.

Nyhetene gikk raskt verden over, og verdenspressen gikk nærmest unisont av hengslene. En underlig symmetrisk formasjon som dukket opp ved en inkurie er smektende stoff, spesielt i sommertid.

Nekter å oppgi posisjonen

Men detaljene var besnærende. Fordi gruppa i utgangspunktet var på jakt etter vraket av et hemmeligholdt skip, hadde de ikke tid til å se nærmere på funnet, som lå på 87 meters dyp. Først da de kom tilbake fra ekspedisjonen, så de at formasjon ikke liknet noe som tidligere er funnet.

– Det var først da vi skjønte at det kanskje kunne være litt mer oppsiktsvekkende enn hva det så ut som, sier leder Peter Lindberg i dykkegruppa Ocean X-Team til NRK.no.

I verdenspressen har spekulasjonene selvsagt gått på hva dette kan være. Mange har meldt inn sine forslag – det vanligste er kanskje at funnet mest av alt minner om en havarert «Millennium Falcon», romskipet som spilte en av hovedrollene i de første «Star Wars»-filmene.

Andre igjen har hevdet at de to svenskene bak gruppa er bløffmakere, som bare er ute etter oppmerksomhet.

Posisjonen har vært holdt hemmelig helt siden funnet, og Lindberg vil heller ikke si til NRK.no hvilket skip de egentlig lette etter.

Stort teknisk apparat

Fra i kveld og fram til 19. juni skal gruppa boltre seg med en rekke tekniske hjelpemidler.

Selve funnet ble gjort med en sidescanner, et instrument som ifølge skeptikertidskriftet The Skeptical Enquirer kan gi falske ekko og dermed falske bilder.

Nå skal gruppa ned med den samme sidescanneren, et multistråle-ekkolodd, en radar som kan trenge ned til berggrunnen, samt en undervannsrobot med kamera og sonar. I tillegg har teamet muligheten til å dykke ned til formasjonen.

– Vi skal ta prøver, måle radioaktivitet og sende ned denne roboten. Og det siste vi vil gjøre er å dykke ned, med spesialutstyr, sier Lindberg.

Funnet vakte internasjonal oppsikt, og Ocean X-Team ble kontaktet av et vell av synsere, eksperter og konspirasjonsteoretikere.

I slutten av januar hadde teamet fått inn 110 000 mail fra et engasjert publikum. Langt de fleste av dem UFO-entusiaster. Men det var også folk som ville ha et samarbeid, som ville delta eller støtte ekspedisjonen økonomisk. Ingen av dem fikk være med.

– Det har vært mange turer, mange samarbeidspartnere og interesserte personer i hele verden, mye interesse. Alle har havarert, av en eller annen grunn, sier Lindberg.

Funnet skal granskes av eksperter

Det Petter Lindberg nå eventuelt finner de nærmeste dagene, vil bli gjort tilgjengelig for en gruppe eksperter. Det betyr marinarkeologer eller geologer, men gruppen kan også også bli utvidet, alt etter hva som dukker opp i havdypet.

– Hva tror dere selv det er?

– Det har vært spekulert i om det kan være metan-is, et hemmelig, tysk våpen fra andre verdenskrig, eller selvsagt en UFO. Jeg tror vi kommer til å finne noe naturlig, men unikt. Meteorittnedslag, gassgjennomtrenging fra bunn, eller noe fra istiden. Vi samarbeider med et antall eksperter, som skal hjelpe oss med resultatene i etterkant, sier han.

– Men det er hva dere tror det er. Hva håper dere på?

– Et eventyr, og noe unikt. Det kan jo være en flygende tallerken fra tyskerne.

– Men ikke «Millennium Falcon»?

– Nei, jeg har sett filmene, og jeg mener den ble parkert et annet sted, sier han.

Skattejegerne har også vært i medienes søkelys tidligere. I 1997fant Peter Lindberg vraket av «Jönköping», som sank i den svenske skjærgården på 1800-tallet. Om bord fant man champagne som ble solgt for flere millioner kroner.

«UFO» var naturlig forvitring

Det er heller ikke første gang et symmetrisk objekt på havbunnen har blitt stemplet som et mysterium. I 1968 ble steinformasjonen «Bimini Road» oppdaget i havet utenfor Bahamas.

Den symmetriske formen førte til at flere mente at dette ikke kunne være skapt på naturlig vis.

Konspirasjonsteoretikere hevdet at en ukjent sivilisasjon måtte stå bak den perfekte konstruksjonen, eller at det var en del som hang igjen fra det mytiske landet Atlantis.

I ettertid har imidlertid geologer fastslått at steinformasjonen «Bimini Road» har fått sin perfekte fasong gjennom år med naturlig forvitring.