Normal

Nordens klimahelt refser Norge

- Kutt klimautslippene i eget land og hjelp resten av verden med teknologi og penger. Det er oppfordringen fra Sveriges tidligere statsminister, Göran Persson, til oss naboer i vest.

Göran Persson.
Foto: Pontus Lundahl, Pontus Lundahl / SCANPIX / Scanpix

- Hvis vi ikke tar ansvar og reduserer egne utslipp, vil vi aldri få gjennomslag for klimakutt når vi ber land som Kina, India, Brasil og Mexico om å bli mer miljøvennlige. Det slår Sveriges tidligere statsminister, Göran Persson, fast.

 

I ekstremværuka arrangerte nrk.no nettmøte med med forsker Andreas Tjernshaugen om  Flyforbud og dobbel agenda . Se hva han svarte her

 

Satset på klimaet

Persson har hatt klimasaken som hjertesak i mange år, og staket i sin tid ut en modig og offensiv klimapolitikk for søta bror. Han satte igang en storsatsing på bioenergi og fikk landets bilindustri til å tenke miljøvennlig. Persson viste med sin politikk, at Kyoto-avtalens krav ikke trenger å gå på tvers av økonomisk vekst. Han satte igang en satsning i Sverige på nye og mer miljøvennlige løsninger, som har ført til solid reduksjon i CO2-utslippene. Nå har Sverige gjennomført sine forpliktelser etter Kyoto-avtalen mens våre egne utslipp bare øker og øker år for år.

SE: Göran Persson om den svenske klimaoppskriften

Oppfordrer til handling

- Norge er storprodusent olje og gass og har derfor et spesielt moralskt ansvar for å bidra aktivt også til utslippsreduksjon, mener Persson.

Han mener vi må starte kuttene hjemme hos oss selv, og har lite til overs for alle norske politikere som helst vil kjøpe kvoter i utlandet.

- Når vi går til kineserne og sier vi vil betale for at de ikke skal gjøre samme tabbene vi selv har gjort, har vi lite troverdighet. Vi må gå foran som et godt eksmpel mener Persson. 

SE: Göran Persson vi må starte med oss selv   

SE: Göran Persson om forbruk

Refser Frp-velgere

- Vi må våge og gjør bensin og diesel dyrere, sier Persson. Den gamle statslederen ser ikke spørsmålet som en politisk brannfakkel. Han mener det er helt nødvendig for verden å gjøre grønne alternativ mer økonomisk lønnsomme.

- Også Frp-velgeren har barn, sier Persson.

- Det er ikke for oss jeg sier dette. Det er i solidaritet med våre barn og barnebarn vi må gjennomføre disse kuttene. Det er ikke et dårlig liv jeg snakker om, men et liv som kloden tåler, sier han.

Som statleder hadde Persson en visjon om å gjøre Sverige uavhengig av olje innen år 2020, og han mener det er et mål som vil være fullt mulig å gjennomføre hvis den politiske viljen er til stede.

SE: Göran Persson om Frp velgere

SE: Göran Persson appell til Jens

- FNs klimapanel tar feil

Göran Persson er så langt ikke imponert over FNs klimapanel sine vurderinger av krisen kloden er inne i. Han mener Patchauri & co undervurderer situasjonen.

- Vi er inne i en overgangsfase nå, og i overgangsfaser er det helt vanlig å undervurdere situasjonen, sier Persson. Den gamle statslederen mener vi bare har sett starten på klimaendringene, og mener deler av verden går en svært vanskelig tid i møte. 

- Vi i nord er heldige. Vi trenger ikke å rømme fra våre hjem. Det blir mye verre for folk i andre deler av verden, konkludere han. 

SE: Göran Persson slakter FNs klimapanel  

SE: Göran Persson i Schrödingers katt 27.09.2007