Hopp til innhold

Forsvarer Kina-sensur

Googles assisterende direktør og sjefsinternettevangelist, Vint Cerf, mener sensurert internett er bedre enn ingen internett.

Vint Cerf
Foto: KRUMPHANZL MICHAL / AP

Flere internettselskap, blant annet Google, har fått kritikk for å hjelpe kinesiske myndigheter med å sensurere innbyggernes nett-tilgang.

På spørsmål om hvorfor Google har hjulpet kinesiske myndigheter med å sensurere nettet kan han fortelle at dette ble mye diskutert blant de ansatte.

 

Kina viktig for businessen

 - Det ble diskutert internt i firmaet i over et år. Skulle vi gå inn i Kina eller ikke? Vi liker ikke statssyrt sensur, men det er likevel en praktisk side ved dette. Hvis vi ikke gikk inn i Kina ville 1,4 milliarder mennesker bli nektet informasjonen Google kan tilby, og dermed ville de gå glipp av verdifull informasjon.

Han er også ærlig om at det fra et forretningsmessig ståsted ikke er særlig lurt å gå glipp av en sjettedel av jordens befolkning som kundemasse.

Se selv hva Vint Cerf svarte her

Vint Cerf blir forøvrig ansett for å være internettets far, og ble i 2005 ansatt av Google under den finurlige tittelen "sjefsinternettevangelist". Men mer formelt er han også assisterende direktør for internettgiganten.

Les og se mer om Vint Cerf her .

 

 

Gikk inn på betingelser

Google bestemte seg for å gå inn i Kina, men med et par smarte forbehold.

 - Vi bestemte oss for at når kineserne gjennom Google kom til en sensurert side skulle vi fortelle dem at de ikke fikk tilgang til denne siden fordi myndighetene ikke ville at vi skulle vise den.

Det andre Google bestemte seg for var at de ikke skulle tilby en del tjenester som kunne sette firmaet i en kinkig situasjon.

 - Vi var veldig bevisst risikoen kineserne utsetter seg for når de blogger eller sender e-post. Kinesiske myndigheter kunne komme til oss, som de har gjort med andre, og kreve å få vite hvem som har publisert denne informasjonen. Vi tilbyr ikke slike tjenester, siden vi ikke ønsker å havne i en slik situasjon der vi blir spurt om å avsløre hvem som står bak informasjon på nettet.

Smartere enn konkurrenten

Dette trekket har vist seg å være veldig smart. Googles største konkurrent på nett-tjenester, Yahoo, har vist dårligere dømmekraft. De har fått massiv kritikk for å utlevere e-postadresser til kinesiske myndigheter, og flere menneskerettighetsforkjempere har blitt arrestert basert på denne informasjon. Nå har Yahoo i California blitt anmeldt av familien til en av aktivistene.

Les mer om dette her .

Sensur også i Europa

Cerf avslutter med å presisere at det også i Europa foregår en viss form for tilbakholdelse av informasjon.

 - Av svært gode grunner er det for eksempel ikke lov til å tjene penger på salg av utstyr fra andre verdenskrig i Frankrike og Tyskland. Slike ting fjerner vi fra nettet i disse landene. Og av den grunn vil du finne Google i forskjellige utgaver avhengig av hvilket land du befinner deg i.