Hopp til innhold

Googles bestefar avgår ved døden

Søkemotoren AltaVista var for mange deres første møte med internett. Nå er det snart kroken på døra for den tidligere giganten.

Altavista 1999

Slik så Altavista ut i 1999, som nettportal.

Foto: Skjermdump/http://archive.org/web/web.php

I 1995 var internett en bråkete og treg sak, og hele nettet besto av puslete 24 000 sider, ifølge netcraft.com. Til sammenligning er det mer enn 600 millioner nettsteder i dag, hvis det er mulig å ha oversikt.

For oss som har brukt internett siden midten av 90-tallet, var AltaVista et fast innslag i Netscape-browseren. Etter at modemet gjorde seg ferdig med sin digitale breking, lå internett åpent foran oss.

AltaVistas nåverende eiere Yahoo! har en storrengjøring i bedriften, og legger ned underselskaper som ikke lengre er mye brukt.

Eirik Solheim

Eirik Solheim i NRKbeta

Foto: Svein Aronsen / NRK

– For mange var AltaVista deres første møte med internett, sier redaktør Eirik Solheim i NRKs teknologiblogg NRKbeta.

–Før søkemotorene brukte man portaler som linket videre til sider man var interessert i.

Fra 300.000 til 80 millioner treff

AltaVista startet livet sitt som et verktøy for å finne filer i offentlige nettverk, men ble revolusjonerende da den ble åpnet som søkemotor 15. desember, 1995.

Søkemotoren var hjertebarnet til Paul Flaherty ved Digital Equipment Corporations i Silicon Valley i California. AltaVista ble en kjempesuksess fra første dag.

Siden fikk 300.000 treff den første dagen, og hadde 80 millioner daglige besøk etter bare to år. Søkemotoren fant sider raskere og mer nøyaktig enn konkurentene , og dekket en større del av World Wide Web enn noen andre.

AltaVista var også den første søkemotoren som hadde sin egen oversetter, kalt Babel Fish, oppkalt etter språkfisken i Sci-fi klassikeren "Hitchhikers guide to the galaxy" av Douglas Adams, ifølge politiken.dk.

–AltaVista var også pionerer når det kom til designen på nettsiden, forteller Eirik Solheim.

–De brukte et minimalistisk design som ikke har forandret seg så veldig mye fram til i dag. Du fikk et enkelt søkefelt, sier Solheim.

Altavista

Slik så AltaVista ut i 1997, på populæritetstoppen.

Foto: Skjermdump/http://archive.org/web/web.php

Google tar kaka

I 1999 ble AltaVista gjort om til en internettportal, etter at Compaq kjøpte Digital Equipment Corporations. Dette viste seg å være en feilvurdering, og søkemotoren begynte å miste forspranget til konkurenter som nyoppstartede Google.

AltaVista skulle også børsnoteres i 2000, men rett før det skjedde sprakk Dot Com-bølgen, og selskapet kom seg aldri helt etter disse feilskjærene.

I 2003 ble selskapet kjøpt opp av Yahoo!, og søkemotoren ble i realiteten avviklet i 2011. Siden den gang har AltaVista vært et skall over Yahoo!s egne søkemotor.

Google ble som kjent et av internetts aller største og mest innflytelsesrike selskaper, mens Altavista nå skal legges ned en gang for alle, 8. juli.